Vilka är de viktigaste projekten i världen?

Vid varje givet ögonblick, miljontals vetenskapsmän, forskare, programmerare och andra som arbetar för det gemensamma bästa. Vissa har själviska motiv, och andra kan inte förstå import av sitt arbete, men i slutändan kan vi alla nytta av deras strävanden. Eftersom vi inte vet vad framtiden utvisar, är det svårt att exakt förutse vilka projekt som kommer att visa sig vara det mest betydelsefulla, är det sannolikt att många företag kommer att sluta i ett misslyckande, och i efterhand kan vi även vara förvånad över att vissa var även genomförts. Vi kan dock avslöja några ledande kandidater mest kritiska projekt pågår.

Medicin -Vi börjar med de mest uppenbara. Medicinsk förbättringar kan gynna oss alla, vare sig direkt eller indirekt. Botemedel mot epidemier, eller nya medicinska behandlingar, kanske genetisk, kan förbättra kvaliteten på våra liv. Ett botemedel mot cancer och aids kan hamna spara miljontals människoliv och upplyftande livskvaliteten för miljontals fler. Kanske det viktigaste arbetet på detta område utförs av dem som försöker komma med nya och snabbare metoder för att bota smittsamma sjukdomar, det finns många lag preemptively arbetar med system och tekniker för att snabbt avgöra orsakerna till nya sjukdomar och för att utforma de planer på att utrota dem. Alla typer av nya sjukdomar uppstår i vår alltmer folkrika och sammanblandningen samhällen. Om någon av dessa sjukdomar skulle förlora kontrollen och utvecklas till en pandemi, till forskare som klura ut hur man hindra dem kan bli hjältar i framtiden.

Diplomacy -- Antalet invånare på vår planet har stadigt ökat, men livsrum och naturresurser är fortfarande begränsad. Spänningarna riskerar att blossa, och det finns många människor som arbetar för att säkerställa att de olika maktstrukturer i världen kommer att fungera sammanhållet i framtiden. Större osämja mellan konkurrerande företag kan leda till en oerhörd skada. De som arbetar för att utrota terrorism vid dess källa, och de som arbetar mot internationella överenskommelser kan vara inblandade i dagens mest betydelsefulla arbete.

Andlig -Det finns många människor att ogilla vikten av fysisk praktiska av våra liv, och koncentrera sina ansträngningar på mer storslagna slutar såsom självförverkligande, upplysning och moraliska liv. De uppmanar oss att sträva efter meningsfull liv än att bara bekväm sådana, andra försöker flytta uppmärksamheten till livet efter detta i motsats till här och nu. Det är möjligt att det arbete med att främja dessa andliga syften kommer att fullgöra de för mänskligheten i det långa loppet.

Alternativ Energi -bara ett par hundra år sedan, frågan om energi var mestadels irrelevant. Människor samlas ved för matlagning och värme, och kanske använda solljus för att värma vatten. Moderna samhället är dock helt annorlunda, och mycket av det vi gör är direkt eller indirekt grundar sig på energi. Energi används för transporter, industriell produktion, kommunikationer-även för skörd och transport av frukt och grönsaker bygger på en överraskande mängd energi. Eftersom mängden tillgänglig olja börjar krympa och bli dyrare, kommer vårt moderna liv kräver en alternativ energikälla. Kommer det att vara vindkraft, solenergi, kärnkraft, vätgas, eller några nya oförutsedda teknik? Det är svårt att förutsäga, men det är klart att utan några betydande framsteg på detta område, kan i framtiden vara ofattbart, och kanske tragiskt annorlunda än det nuvarande.

Nanoteknik -Nanotech är en spirande fält, och det är oklart om det kommer pan ut. Löftet om atom-sized "maskiner" och "nanobots," är dock hög. Kommer dessa tekniker ger super-material eller leda till stora framsteg inom medicinsk vetenskap: tiden utvisa.

Computing, Internet och artificiell intelligens -Vad processorkraft förbättras, funktionalitet och värde datorer tenderar att öka avsevärt. Det bästa datorer för bara ett decennium sedan kunde inte ens hantera uppgifter som den genomsnittliga stationära datorn nu hanterar med lätthet. Av nätverk mellan dessa datorer har utökat möjligheterna ytterligare. Datorer och Internet har redan förändrat många av våra liv. Vi planerar resor, forskning produkter, och utforska vår historia i helt nya och effektivare sätt. Det står dock klart att effekten av internet just har börjat sitt inflytande på våra liv. Som processorkraft fortsätter att förbättras, och det samarbete som erbjuds genom Internet utvecklas, är effekten sannolikt RAKET. Med denna ökande datorkraft av en ofattbart omfattande nät, kommer möjligheterna till förbättrad artificiell intelligens. Om allt detta arbete utmynnar i en teknologisk singularitet, då kanske alla andra projekt som anges i denna artikel kommer verka obetydligt. Bortsett från en singularitet är emellertid förbättringar inom datorvärlden vissa snabba tekniska framsteg på alla områden.

Robotics -Det området robotik har funnits i många år, och även om det har gott om framsteg, verkar robotar inte att påverka vårt dagliga liv på något betydande sätt. Naturligtvis robotar gör stora leksaker, många används i tillverkningen, och andra används för sjöfart prospektering eller bomb detonation. Det är dock troligt att allt detta kommer att förändras. Som datorkraft förbättras och blir billigare, är robotar med hänsyn till "hjärnor" att de måste bli mycket användbar. Vad händer med samhället om ni inför relativt billigt och relativt intelligenta robotar som kan utföra många av de vardagliga uppgifter som tar upp mycket av våra dagar. De arbetar utan att klaga, utan vila, och har en benägenhet att färre fel. Resultatet kan vara mycket störande, särskilt om den nya roboten klassen ställer enorma swaths människor till arbetslöshet linjen.

Space Travel -För en del kan detta vara det mest förbryllande post på denna lista. Antag att den medicinska forskare som beskrivs ovan inte kunna avvärja ett framtida viral pesten. Eller tänk på mardrömsscenario för en stor asteroid kolliderar med jorden. Tänk om drastiska klimatförändringar slutar göra vår planet ogästvänliga till någon form av liv. Även om det är statistiskt osannolikt att någon av dessa katastrofer inträffar något snart, får rymdindustrin ska lägga grunden för arter som räddar kolonier i rymden. Med andra ord, om vi så småningom kan få tillräckligt med människor att leva i rymden, så kanske vi kan skydda våra gener och vår art från global katastrof.

Det är klart att vissa viktiga frågor utelämnats från listan ovan, men det var inte avsedd att vara uttömmande. Det kan visa sig att det viktigaste arbetet är inte ens på radarn just nu. Vad som är tydligt, är att även om vi står inför helt nya frågor och problem, vi har teknik och kapacitetatt lösa dem, det är förvisso en mycket spännande tid att leva!


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.