Vad är skillnaden mellan vintage och Antik?

Skilja mellan vintage och antika är inte alltid så lätt som man kunde hoppas, åtminstone när det kommer till samlarobjekt. Vissa källor hävdar att en antik måste vara minst 100 år gamla, medan en årgång vara kan från praktiskt taget alla årtionde eller era. En 100 år gammal soffa, till exempel, skulle kunna beskrivas som antika möbler, men en Art Deco soffa från 1930-talet skulle anses vara vintage. Även om det överlever i 100 år, kunde Art Deco soffan fortfarande beskrivas som vintage på grund av sin speciella design. Den enda skillnaden mellan vintage och antika verkar vara den upplevda relevansen av objektet. En häst och vagn från 1880-talet skulle betraktas som en antikvitet, eftersom den existerar främst som en kvarleva från en svunnen tid. En renoverad 1957 Chevrolet Cabriolet, å andra sidan, skulle troligen kunna beskrivas som ett "vintage" bil, eftersom det påminner om en viss epok och fortfarande har ett stort antal samlare idag. Vissa samlare kan även anse viss årgång ex classic som en ännu mer hedrande utmärkelse.

Skillnaden mellan antik och vintage kan bli ännu tydligare i collectible marknader såsom kläder. En morgonrock från sekelskiftet kan anses vara en antik, men designer klänningar från 1960-talet till 1980-talet skulle alla anses vara vintage. Även en klänning från två eller tre säsonger sedan kan beskrivas som en "vintage Halston. " Termen årgång visar ofta ett visst år av skapande, exempelvis en 1968 Bob Mackie vintage klänning. Ibland säljare kommer att använda vintage och antika omväxlande, vilket kan leda till viss förvirring för potentiella köpare. Den 100-årsregeln för antika utseende är inte alltid i praktiken, och begreppet "vintage" kan användas till nästan alla objekt förbi en viss ålder, om det anses värdefull eller inte. En vintage leksak robot från 1960-talet är inte detsamma som en ofullständig brädspel från 1980-talet, även om säljaren kan beskriva både som vintage. Andra kan använda orden retro eller classic för att beskriva de kopior som görs för att likna verkliga vintage ex.

Skillnaden mellan vintage och antika tycks vara en av ålder och säljbarhet. Antika möbler och andra samlarföremål över 100 år gammal är vanligtvis hanteras av professionella antikviteter återförsäljare eller buffs historia, medan vintage posterna ofta köps och säljs av privata samlare eller amatör entusiaster.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.