Vad är skillnaden mellan svartsjuka och avund?

Många människor använder orden svartsjuka och avund omväxlande för att beskriva samma känslomässig reaktion, en allmän känsla av agg mot en upplevd rival. Medan känslor av svartsjuka och avund gör tenderar att överlappa varandra i vissa avseenden, finns det vissa grundläggande skillnader mellan de två. Svartsjuka, till exempel, är nästan uteslutande en negativ känsla, medan avund kan en del positiva effekter, såsom ett förnyat intresse för personlig utveckling. En skillnad mellan svartsjuka och avund innebär kopplingen mellan den svartsjuke eller avundsjuk person och hans eller hennes rival. En avundsjuk medarbetaren kan utveckla en personlig ovilja mot en främjat medarbetare eftersom positionerna representerar en högre lön och större ansvar. Den verkliga källan till denna avund är sällan medarbetaren själv, men det upplevda värdet av positionen. Den medarbetaren kan mycket väl förtjänar befordran på grund av hans eller hennes överlägsna kunskaper och utbildning, men en avundsjuk person kan bli arg på sig själv för att inte besitter dessa kvaliteter.

Svartsjuka, å andra sidan , fokuserar på de rivaliserande själv, inte nödvändigtvis objektet eller "bra" i mitten av konflikten. Svartsjuka innebär ett närmare förhållande mellan den svartsjuke personen och hans eller hennes rival. I stället för en befordran, medarbetaren kan starta en romantisk relation med den svartsjuka personen hemliga kontor krossa. Eftersom denna rivalitet är personlig karaktär, är målet för den svartsjuke personens förbittring och ilska inte nödvändigtvis det ouppnåeliga romantiska partner, men den mer attraktiv rival som nu står mellan dem. En annan faktor mellan svartsjuka och avund är djupet av känslor. Avund anses vara en av de 7 dödssynderna, men i allmänhet den moraliska faran ligger med blir begärlig efter annan persons ägodelar eller status. I en bemärkelse är avundsjuka till grund för brott som inbrott eller bedrägerier. De kriminella utvecklar en irrationell avundas för folk han eller hon uppfattar som mer lyckligt lottade i livet, så att stöld av offrets egendom på något sätt balanserar vågen på rättvisa. Envy i dess råaste form innebär en irrationell längtan efter material tillfredsställelse, inte nödvändigtvis illvilja mot dem som har det.

Svartsjuka är dock till stor del fokuserat på den upplevda karaktären hos konkurrerande själv. Det är inte så att ett mer attraktivt rival lyckats "stjäla" en potentiell romantisk partner, det är oskäligt att en förtjänar rival kan använda sina kunskaper för att ta det som rättmätigt tillhör svartsjuk person. Svartsjuka går ofta djupare än känslor av avund, vilket kan leda till fysiska konfrontationer med den rivaliserande eller kriminella våldshandlingar.

svartsjuka är nästan alltid negativt, eftersom den svartsjuka personen kan fortsätta att bygga upp förbittring mot hans eller hennes rival tills situationen blir ohållbar eller flyktiga. Många fall av svartsjuka kan endast upplösas om minst en sida av triangeln tas helt ur ekvationen. Om föremålet för svartsjuk personens romantiska intresse börjar dejtar en tredje part, till exempel bör spänningen mellan rivalerna minska avsevärt. Utan en samlingspunkt för passionerade känslor, avundsjuka allmänhet förlorar sitt bränsle.

Envy, å andra sidan, kan faktiskt ha vissa positiva fördelar, om än i efterhand. En avundsjuk person kan vara motiverade att vidta nödvändiga åtgärder för att uppnå vad hans eller hennes rival redan har. Stället för att utveckla irrationella känslor av bitterhet mot en framgångsrik medarbetare, till exempel kan en avundsjuk person utöva samma utbildningsnivå spår som hans eller hennes rival, eller vidta andra åtgärder för att förbättra sina egna chanser för en liknande kampanj. Lösa känslor av avund nödvändiggör inte avlägsnande av en rival eller "bra" han eller hon nu har, men det kan krävas en attitydförändring hos de avundsjuka en.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.