Vad är skillnaden betwen konvexa och konkava?

konvexa och konkava är termer som används för att definiera två olika typer av krökningsradie. Medan både konvexa och konkava samband med någon typ av kurvan, är de aldrig används för att hänvisa till samma typ av kurva. Det är dock oftast omöjligt att klassificera bara om någon förekomst av kurvan som antingen konvexa eller konkava.

För att förstå skillnaden mellan konvexa och konkava krökningsradie är det först nödvändigt att definiera varje termin. Konvexa avser en krökning som sträcker sig utåt. Kurvan kan uppträda när som helst längs ytan av något föremål. Kanske det klassiska exemplet på en konvex kurva skulle vara ytan av en boll eller sfär.

Däremot visar konkava närvaron av en kurva som sträcker sig inåt snarare än utåt. När ett objekt är konkav i naturen, är utseendet en del mellan två punkter som kan tyckas vara helig ut. Ett bra exempel på en konkav objekt skulle vara en skål eller tallrik.

krökta ytor av båda typerna används ofta som ett sätt att uppnå en viss effekt. Till exempel är mjuka kontaktlinser formats till en konvex konfiguration för att ge en bekväm men sitter snävt passar för formen på ögat. Den böjda ytan på objektivet gör att infoga kontakter en lättare uppgift än den äldre platta linser, samtidigt gör det möjligt att använda de böjda linserna under en längre tid.

konkava ytor finns med alla typer av ihåliga Ware. Tillsammans med tallrikar och servera skålar, skedar och gafflar också uppvisar en konkav konstruktion som hjälper redskapen vara användbart i mat och olika uppgifter vid tillagning av livsmedel. När det gäller mänsklig form, en konkav utseende magtrakten är ofta anses vara fysiskt attraktiv hos båda könen.

Kombinationer av konvexa och konkava vinklar ibland används för att skapa intressanta visuella effekter. Till exempel speglar Funhouse vanligtvis anställer både konkava och konvexa kurvor längs spegelns yta för att uppnå en viss typ av visuell distorsion. Slutresultatet av den här kombinationen av kurvor har visat sig vara en källa till munterhet för karneval besökarna i över hundra år.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.