Vad är hönan eller ägget Causality Dilemma?

Trots femtio cent formulering, handlar denna fråga ner till den gamla frågan "Vad kom först, hönan eller ägget?". Det dilemma som uppstår när man inser att båda svar skulle kunna tolkas som korrekt, beroende på hur frågan parametrar definieras. Har ett ägg född av icke-föräldrar kyckling utvecklas till den första kyckling, eller gjorde en kyckling producera den första hönsägg som en fråga om reproduktion? Dessa frågor och dussintals liknande dem leda forskare i riktning mot kausalitet . Har ett ägg orsaka uppkomsten av kycklingar, eller har kycklingar orsaka uppkomsten av hönsägg?

Ett läger anser att ägget måste ha kommit först. Det fanns direkta förfäder till den moderna kyckling som verkligen ägde producerar ägg. Medan de flesta av de ägg som produceras genetiska kopior av den fäderneärvda fågelarter, några ägg kan ha innehållit tillräckligt med genetiska förändringar för att skapa den första moderna kyckling, låt vara från två icke-kyckling föräldrar. Därför måste den första moderna kycklingen har kläckts ur ett ägg som inte längre innehåller den genetiska kodning att reproducera förfäders fågelarter. Ett annat läger menar att hönan kom först. Genom begreppet kreationism, skulle man kunna hävda att Gud skapade alla arter av djur, inklusive den moderna kyckling. Det fanns ingen genetisk mutation behövs, kycklingar reproducera sig själva genom befruktning av äggceller, vilket naturligtvis skulle innebära att hönan kom först på planeten och ägget kommer alltid att vara en generation efter.

Det finns massor av motargument och semantiska frågorna kring hönan eller ägget kausalitet dilemma. Vissa hävdar att ordet "ägget" är inte begränsad till kycklingar i denna konstruktion, vilket ger fördelen att ägget, eftersom många gamla arter av djur reproducerade sig genom ägg långt före kyckling utvecklats.

Andra hävdar att kycklingen måste ha kommit innan ägget eftersom det skulle ha funnits någon höna att vårda det första ägget om det kom först. Ägget anses vara en avkomma av kyckling, inte tvärtom. Utan genetisk mutation, kunde bara kycklingar producera hönsägg, så de måste ha kommit först. kan "hönan eller ägget" dilemma också ses som en fråga om semantik. I själva frågan, är det kyckling nämnts ägget, så skulle man kunna argumentera för kyckling tidigare ankomst. Vissa människor också besvara frågan genom att säga ordet "kyckling" kommer före ordet "ägg" i ordboken, så återigen kycklingen vinner vadet.

Nyligen genomförda studier har starkt förslaget att "hönan eller ägget" dilemma vetenskapligt ynnest ägget. Det fanns direkta förfäder till den moderna kyckling kallade djungel höns som skulle kunnat innebära smärre mutationer tiden som resulterade i födelsen av den första kyckling. Vissa anhängare av en blandning av evolutionen och intelligent design teori tyder på att Gud kan ha skapat den evolutionära väg som så småningom skulle resultera i den första födelsen av en modern kyckling från en uråldrig ägg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.