Hur kom tradition julklapp börja?

I många länder runt om i världen, däribland Tyskland, Storbritannien, Kanada, och USA, barn hänga strumpor från spiselkransen på julafton för att fyllas med små gåvor från Santa Claus natten. Den exakta ursprung tradition julklapp är inte känd, men det finns ett antal ledtrådar och teorier. Bruket att hänga julklapp i USA är från början 19th century åtminstone, kan och har sitt ursprung i den tid av Sankt Nicholas, den 4: e århundradet CE.

julklapp nämns i 1823 dikten "A Visit from St Nicholas," som bekant börjar "" Twas kvällen innan jul, "så de var redan en gemensam tradition i USA vid denna tid. Många kulturer har en liknande tradition av att lägga sina skor vid spisen eller utanför sina dörrar för att fyllas med gåvor, antingen på julafton eller på tröskeln till S: t Nikolaus dag den 6 december eller Högtiden av Trettondagen den 6 januari . Julklapp kan ha utvecklats från denna tradition som träskor blev ovanligt. Regelbundna strumpor användes troligen innan specialiserade julklapp blev normen.

Enligt legenden julklapp ära en välgörenhetsgåva av den historiska Sankt Nikolaus, en 3: e och 4: e århundradet biskop i dagens Turkiet är känt för sin anonyma gåvor. Historien berättar om en fattig änkling med tre döttrar som inte hade någon chans att äktenskap eftersom de inte hade råd med en hemgift. Saint Nicholas vänster guldmynt i flickor strumpor som de hängde över skorstenen på natten för att torka. Saint Nicholas ärvt stora förmögenheter från sina föräldrar och tros ha gjort många anonyma gåvor till de fattiga under hela sin karriär som biskop. Han omvandlades senare av legenden i present-giving Santa Claus, och julklapp kan vara en hyllning till present-ge bort den verkliga Sankt Nikolaus.

Whatever verkliga ursprung i julklapp, är de en del av julfirandet för många av världens barn. Idag julklapp finns i många roliga mönster, och många människor sy eller dekorera personlig julklapp för varje familjemedlem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.