Har någon någonsin tagits bort ett Nobelpris?

Ingen har någonsin varit fråntagen ett Nobelpris, eftersom det faktiskt uttryckligen förbjuden av den organisation som administrerar Nobelprisen. Enligt Nobelstiftelsen, "inte talan får föras mot beslut av prisutdelarna organ när det gäller tilldelning av ett pris," och inga priser kan återkallas efter det faktum, oavsett hur kontroversiella de än kan verka. Trots att det finns flera framställningar verkar för indragning av kontroversiella Nobelpris, är det inte troligt att organisationen kommer att ändra sina regler för att göra ett återkallande möjligt. De kommittéer som administrerar Nobelprisen är mycket försiktiga. De nominerade undersöka mycket noga, ofta delar de ut priser 20 år eller mer efter Nobel-värdig prestation. I vissa fall har kommittén dröjt så länge mer än ett pris beslut att honoree har dött innan Priset kan tilldelas, vilket förklarar varför en del till synes Nobel-worthy individer har inte fått Nobelpris.

Some Nobelpris har säkert varit kontroversiell, särskilt i efterhand. Egas Moniz, till exempel, fick Nobelpriset i medicin 1949 för sin utveckling av den så kallade "Icepick lobotomi," en brutal medicinsk åtgärd som har fördömts på bred front. Några kontroversiella ledare som Henry Kissinger och Yasser Arafat har vunnit kontroversiella Peace Priser, tillsammans med personer som ansågs senare moraliskt misstänkta, liksom tyske författaren Günter Grass, som senare erkände att tjäna inom SS under andra världskriget.

Nobelstiftelsen erkänner gärna att tilldelningen av vissa priser har lockat kontroverser och problem från det internationella samfundet. Därför har organisationen kommit överens om att göra anteckningar som gäller sina beslut offentligt, men dessa uppgifter finns inte släppas förrän 50 år efter faktum. Argumentet är att dessa priser är utformade för att vara tidlös, i stället för att styras av sociala problem under en viss epok, och därför viss tid kan behövas för perspektiv. Som diskuterats ovan i fallet med Antonio Egas Moniz, dom av Nobelpriset kommittéerna är inte alltid perfekt, och i efterhand, troligen Nobelprisen inte borde ha beviljats. Däremot finns det dock några priser som var kontroversiella på den tiden vilja Einsteins hett omtvistade 1921 Nobelpriset, som senare visade sig vara helt befogad. Försvarare av kontroversiella beslut har också hävdat att forskare inte alltid har kontroll över vad andra människor gör med sina uppfinningar och upptäckter, och att någon som har begått tvivelaktiga handlingar som fortfarande kan bidra till främjandet av kultur och vetenskap.

Även om inga Nobelpris har återkallats, finns ett fåtal fall i vilken priset har avslagits. I Nazityskland tvingades flera honorees att vägra ta emot priser på grund av ett påbud från Adolf Hitler, Hitler var irriterad över att han inte fick ett Nobelpris, och bestämde att om han inte kunde få en, ingen tysk skulle kunna till. Flera personer inklusive Jean-Paul Sartre har också minskat Nobelprisen av personliga skäl.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.