Varför är ljudet av Fingernaglar på Chalkboard så irriterande?

Det finns få naturliga ljud mer irriterande att naglarna på svarta tavlan, möjligen med undantag av cellplast koppar gnugga ihop, en gnisslande dörr gångjärn, eller en tandläkarborr. Det som verkar ställa in ljudet av naglarna på svarta tavlan från andra irriterande är den skenbara universalitet det. Få människor som bor på planeten kan undvika inställsam i absoluta ångest som högfrekventa skrapande ljud börjar och vi är alla lättade när händelsen är över.

Varför är ljudet av naglarna på svarta tavlan så otroligt irriterande? Ingen kan säga med vetenskaplig säkerhet, men det finns ett antal intressanta teorier. Vissa tror ljudet av naglarna på svarta tavlan liknar ett djurs högfrekventa skrik anger fara för resten av sin grupp. Makaker apor, till exempel, har varit kända för att släppa ut en varning buller relativt samma tonhöjd och duration av den fruktade naglarna på svarta tavlan ljud. Det har föreslagits att människor reagerar på ljud instinktivt och skapa en "kamp eller flykt" svaret. En annan teori menar att ljudet av naglarna på svarta tavlan är besläktad med skrapande ljudet av stenar mot tänderna. Skrapande ljud är särskilt irriterande eftersom de påminner oss om smärtsamma upplevelser dentalt eller den obehagliga känslan av att bita ner på en sten eller metall. Den skrapning ljud skapas av naglarna alternativt glider mot och greppa den grova ytan på svarta tavlan. Experiment genom att skrapa en trädgård verktyg mot en svarta tavlan visade att de lägre frekvenserna av buller var särskilt besvärande.

På liknande sätt har vissa teorier om att det inte är ljudet, det är själva handlingen. Alla som någon gång skrapat hans eller hennes naglar mot svarta tavlan sannolikt inte kommer att glömma upplevelsen. Som fingertopparna dra över grov yta på svarta tavlan, ett antal nervändar stimuleras, och inte nödvändigtvis på ett bra sätt. När folk hör ljudet av naglarna på svarta tavlan, är det mycket troligt att de kommer att ha en välvillig respons och identifiera sig med den obehagliga förnimmelser medföljande ljudet.

Ibland är det en fråga om harmoni respektive disharmoni, auditorily sett. Många människor är mycket känsliga för förändringar i tonhöjd eller frekvens. En gitarr med ett snöre ostämd kan störa en hel prestanda, till exempel. Den uppmärksamhet genererade av lokala TV-stationer är ofta irriterande för en anledning. Den nödsignalen har detuned för att stå ut från normala bakgrundsljud. Den ultimata irriterande och detuned övertoner är troligen det ljud som alstras av naglarna på svarta tavlan. Det finns helt enkelt inget avlägset harmoniskt om det skrikande, slipmedel ljud, så vi reagera starkt när vi är tvingade att höra det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.