Vad är skillnaden mellan en strategi och taktik?

Ordet strategi härleder form det grekiska ordet strategos som översätter till konsten i allmänhet. Detta är ofta förväxlas med taktik, från det grekiska taktike . Taktike kan översättas med att organisera armén. I moderna användning kan strategi och taktik hänvisar inte bara till krig, men att en rad affärsmetoder. och botten är strategi tänker aspekt av planeringen en förändring, ordna någonting, eller planerar ett krig. Strategin formuleras de mål som måste uppfyllas och idéer för att uppnå dessa mål. Strategi kan vara komplicerad mångsidigt planer för fullföljandet av mål och kan ta hänsyn till taktik.

Taktik är kött och bröd av strategin. De är de "gör" aspekt som följer planeringen. Taktik specifikt till handling. I strategin fasen av en plan, tänkare besluta hur man ska uppnå sina mål. Med andra ord de tycker om hur människor kommer att agera, dvs taktik. De beslutar om vilken taktik skall användas för att uppfylla strategin.

Taktiken själva är det som får jobbet gjort. Strategier kan omfatta många taktik, med många människor inblandade i ett försök att nå ett övergripande mål. Även strategin tenderar att innebära högre ups av en organisation, taktik tenderar att engagera alla medlemmar i organisationen. En annan term i samband med strategi och taktik i militära operationer är logistik. Logistiken syftar på hur en armé kommer att få stöd så att de kan anställa taktik. Logistik är en del av strategin, till exempel när man ser till att skapa en militär styrka med vapen, mat och logi.

Spela spelet Risk? är ett utmärkt sätt att illustrera skillnaderna mellan strategi och taktik. När man först startar spelet, är ett få kort att tilldela ägs länder till varje spelare. Spelare placerar sedan militära enheter i varje land. Strategin är en viktig del i början av ett spel. Man måste titta på var du kan placera extra militär bitar för att stärka sin bas för försvar, samt att därmed ta över världen.

När en spelare bildar en strategi som, "Jag ska först få kontroll över Sydamerika, taktik spelar in. Varje drag kommer att vara en målinriktad attack mot andra spelare som ockupera territorium i Sydamerika. Hur pjäserna flyttas, och besluten om att anfalla eller omgruppera är taktik för att fullgöra sitt yttersta strategi, som skall ta över världen och vinna spelet. Även om lycka genom tärningskast spelar en roll i framgången för en taktik, bra strateger har ofta ett övertag i Risk. Om man inte utgör en användbar strategi i början av spelet, skulle man intensivt tur att vinna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.