Vad är skillnaden mellan Mishna och Gemara?

Mishna och Gemara är de två delarna i Talmud, en viktig text av rabbinsk judendom, näst efter den hebreiska bibeln. Mishna skrevs omkring år 200 e. Kr och som bygger på tidigare muntliga lagen, medan Gemara blev färdig omkring 500 e. Kr. och består av kommentarer och utformningen på Mishna. Ibland används ordet Talmud används för att hänvisa till Gemara ensam och Shas används för att hänvisa antingen till Mishna ensam eller till Mishna och Gemara tillsammans.

judiska lagen och bibliska kommentar var ursprungligen en muntlig tradition, men efter förstörelsen av det judiska samväldet och Templet i Jerusalem år 70 e. Kr. , kände judiska myndigheterna om behovet att skapa en skriftlig version av judiska lagarna för att garantera deras överlevnad. Mishna och Gemara, följt under de följande fem århundraden, var resultatet av detta beslut. Mishna, vars namn betyder "Repetition" på hebreiska är organiserat efter ämne och indelad i sex order. De sex order av Mishna är Zeraim eller "Seeds", Moed eller "Festival", Nashim eller " Kvinnor, " Nezikin eller" skada " Kodashim eller" heliga ting "och Tohorot eller" renheten ". Varje beställning är dessutom uppdelad i tractates eller masechtot , em som i sin tur är organiserade i kapitel och verser. Rabbinerna som bidragit till Mishna kallas Tannaim . Gemara , som betyder "tillägg" på hebreiska, är en samling av kommentarer på Mishna. Den består huvudsakligen av juridiska diskussioner och drar kopplingar mellan Mishna, den hebreiska bibeln, och Baraita eller judiska muntlig tradition. Den Gemara är organiserat för att motsvara de Mishna, och varje avsnitt, en så kallad sugya presenterar hypoteser och frågor om en del av Mishna. Det finns två versioner av Gemara. Den första, kallad Jerusalem Talmud, sammanställdes omkring 350-400 CE. Den babyloniska Talmud, avslutade omkring 500 e. Kr. , anses det mer auktoritativa versionen, och hänvisningar till Talmud eller Gemara utan vidare förbehåll kan antas betyda den babyloniska versionen. Rabbinerna som bidragit till Gemara kallas Amoraim .

Mishna och Gemara har varit en stor del av judisk religiös tradition och stipendium sedan deras sammansättning. I nutid, många judiska samfund anser studie av Mishna och Gemara viktigt. Vissa valörer, särskilt reformen och Reconstructionist judendomen, lägga större vikt vid den hebreiska bibeln och inte uppmuntrar till läsning av Talmud lika starkt som ortodoxa och konservativa judar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.