Vad är ett roder?

Ett roder är en mekanism som används för att styra en båt, flygplan, fartyg, svävare eller ubåt. Roder funktion genom att skära genom någon form av vätska, vatten eller luft, och tvinga vätskan att passera genom kroppen av ett fartyg eller flygplan. En modern rodret ser ut som en platt bit av material som är knuten till ett fartyg svans eller aktern. Däremot har roder inte alltid ser ut som platta paneler.

Arkeologer har funnit bevis på att de gamla egyptierna använde speciella årorna som roder för att styra kanoter. Upp till fem olika åror användes en gång att styra en båt i en önskad riktning. Den kinesiska Zhoudynastin används också olika åror att föra båtar inre säkert. Många människor i Kina fortfarande använda åror som roder, eftersom de är mer praktisk än den moderna rodret när det gäller att föra båtar på land och navigera tuffa vatten.

romarna utvecklade sexille rodret som kunde styra stora fartyg över Medelhavet. När romarna hade fulländade den sexille, romerska fartyg blev några av de största och mest pålitlig i världen. Monterad roder utvecklades senare under medeltida europeiska gånger. Dessa roder knöts till fartyg genom en TAPP, en typ av stift och sandkrypare, en rund bit som tillåter en åra eller rodret till pivot, kvarstad. Placeringen av monterade roder få medeltida fartyg att navigera särskilt förrädiska vattnen relativt enkelt.

Modern båt roder kan installeras antingen utombordare eller inombordare. Utombordare roder är anslutna till en båtens akter eller akterspegel, medan inombordsmotorer roder är i allmänhet knutna till en skeg, en förlängning av ett fartyg eller köl. På grund av placeringen av en inombordare roder, är dessa roder helt nedsänkt under vattnet.

Flygplan roder är vanligen kallad kontroll ytor. ett flygplans hiss, en kontroll yta placerad längst bak i ett flygplan, och skevroder, kontroll ytor som är anslutna till kanten av en flygel, hjälpa till att kontrollera flygplanet. Allt detta utgör tillsammans ett flygplan kontroll yta. På grund av den enorma press som ett flygplan ofta möter, är det inte ovanligt att ett flygplan rodret går sönder eller skadas. När detta sker måste utbildas piloter manövrera ett flygplan manuellt, vilket ofta är svårt att göra.

från båt till flygplan, roder är en viktig del av alla flygplan och fartyg. Även original roder var annat än åror fäst vid sidan av ett fartyg, dagens roder är komplexa och komplicerade. Utan uppfinningen av rodret, styr ett flygplan eller fartyg skulle vara nästan omöjligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.