Vad är en minibuss?

En minibuss är ett fordon som konstruerats för att genomföra ett större antal passagerare än en bil, men färre än en full-storlek bussen. Det används ofta för att transportera medelstora grupper såsom idrottslag eller bosatta i ett vårdhem. Den rättsliga och säkerhetsföreskrifter som berör minibussar kan variera avsevärt från de som omfattar bilar.

På många ställen är det licensbegränsningar för att köra en minibuss som skiljer sig från dem för en bil. Detta beror delvis på de flesta minibussar är betydligt större än bilar och kräver mer avancerade kunskaper i hantering av fordon. Det beror också på konsekvenserna av en olycka kan bli mycket allvarliga, både därför att det kan finnas fler passagerare och eftersom en minibuss kan göra mer skada för andra fordon. På vissa platser kan en förare med en standard motorfordon licens endast tillåtet att köra mindre minibussar. Dessutom kan åldersgränsen för att köra minibuss vara högre än för bilkörning. I vissa jurisdiktioner, människor som lagligt kan köra en minibuss kan bara göra det om de inte accepterar betalning för skjutsen. Denna betalning kommer att klassificera de drivande som en yrkesmässig verksamhet som har striktare reglering. Dock kan en förare av en minibuss ha rätt att godta ett skäligt bidrag till kostnaderna för bensin som används på resan utan pengar att klassificeras som betalning för körningen. Det finns ofta olika försäkringarna för en minibuss än en bil. Exempelvis kan olika åtgärder behövas för att avspegla det högre antalet potentiella passagerare och därmed större eventuella ansvar bifogas skador. Försäkringar som omfattar fördelning täckning kan vara dyrare än med bilen motsvarigheter eftersom reparation minibussar kan vara mer av en specialiserad uppgift.

Eftersom minibussar har fler sittplatser, och att de är mer sannolikt att användas för en rad av passagerare än med en personbil, kan det vara särskilt viktigt att söka efter modeller som är tillgängliga för personer i rullstol. Funktioner som kan förbättra tillgängligheten innehålla särskilt utformade stolar, extra rum, ledstänger, utrymme att bifoga en ramp, och en särskild belysning på stegen. För fordon som regelbundet kommer att användas för att transportera passagerare med funktionsnedsättningar, kan det vara värt att investera i en specialbyggd modell snarare än att ändra en minibuss. Sådana modeller kommer att innehålla funktioner som exempelvis rullstolslyftar byggdes på baksidan av bussen. Det är viktigt att notera än på många platser, kommer säkerheten lagstiftning kräver särskilt anläggs säkerhetsbältet begränsningar för passagerare som reser i rullstol i stället för en fast plats.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.