Vad är en fyr?

En fyr är en typ av enhet som drar uppmärksamheten till sig genom att släppa ut ljus eller elektriska signaler. Det är ofta installeras på platser där sikten kan vara begränsad, till exempel flygplatser eller till sjöss. Den kan ha olika program, men är oftast används för att varna för fara eller betecknar ett larm.

Historiskt har fyrar använts under mycket lång tid. Några av de första fyrar var bränder som tändes och spridda befästningar och tjänster på bergskedjor. I många städer och byar, användes de för att varna för inkommande fientliga attacker. På natten dessa lågor sågs lätt, men under dagen röken av dem var mer synliga. Beacons utnyttjades också för att skicka kodade meddelanden genom kedjan system, där de var ordnade i rader som sträcker sig över långa sträckor och tände en efter en. P

Idag flygplats fyrar används på flygplatser, och är ofta stationerade över kontrollen torn. Dessa lampor hjälpa flygplan hitta flygfältet på natten eller under stormigt väder. Många fyrar använder olika färgkombinationer för att skicka meddelanden till piloter. De kan också ändra sina andelen blinka för att varna för möjliga fara. En annan vanlig och välkänd typ av fyr används på fyrar. Dessa byggnader har använts i århundraden för att stöd marin navigation. De är ofta långa och skickar ut ljus stråle av ljus, som genereras av en stor lampa högst upp i tornet. En fyr ledstjärna inte bara hjälper seglare hitta destinationer, men kan också användas för att markera farliga platser som täcks av vatten, som korallrev och grunt vatten. Förr i tiden krävdes många av dessa torn en person inne att driva fyren, men de flesta idag är automatiserade.

Elektriska radiofyrar är en annan typ av förebild som utsänder radiovågor för att beteckna plats. Nödsändare som detta kan skickas ut från fartyg och flygplan för att kalla på hjälp. De arbetar i regel på samma princip som lätta vågor, men skickar ut osynliga signaler som bara kan upptäckas av en annan radio som är inställd på rätt frekvens eller station. En av de största fördelarna med denna typ är att de kan nå stora avstånd.

De flesta fyrar används som larm, kan de också markera speciella tillfällen och evenemang. Till exempel kan lätt radiofyrar tändas på vissa helgdagar, såsom nyårsdagen, att erkänna firandet. De kan också användas för att beteckna början på en månad eller i början av en säsong.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.