Vad är en billighetsbuss?

En billighetsbuss är en form av kollektivtrafik som är som en korsning mellan en privat taxi och en helt stadsbuss. Ryttare på en billighetsbuss fattas på en bestämd rutt, som med en buss, men tidsplanen är flexibel, och föraren kan göra små omvägar för att nå specifika platser, vilket gör det liknar en taxi. Termen "billighetsbuss" för denna typ av transporter är i första hand ses i Nordamerika, med termer som "dela taxi" är vanligare i andra delar av världen. Den slang termen "billighetsbuss" är en referens till fem cent styck, det ursprungliga priset för denna tjänst. Detta billiga priset är att göra med en billighetsbuss tillgänglig för alla i ett samhälle som ger människor utan bilar tillgång till transit utan de begränsningar av en fast busslinje och schema. Riding en billighetsbuss kostar betydligt mer i dag, men slang term har fastnat, men fem procent bitar är inte kallas jitneys längre.

billighetsbuss sträckor brukar springa längs linjer i butiker och på andra viktiga områden, Looping genomgående transit knutpunkter som flygplatser och terminaler buss tillsammans med bostadsområden för att plocka upp boende. Bussen kör när man har tillräckligt med passagerare för att motivera en resa, och folk kan också ha möjlighet att ringa i förväg för att boka en resa vid en viss tidpunkt en viss dag. Till exempel någon som behöver få ett läkarbesök kunde vidta åtgärder för att använda billighetsbuss att komma dit. Grupper kan även boka jitneys, eftersom människor kan göra när de vill komma till flygplatsen med bagage som gör det svårt att resa på en vanlig buss.

Några jitneys drivs av kollektivtrafik organen som ett komplement till bussar för passagerare som behöver mer flexibla transporter. En billighetsbuss kan också användas för att plocka upp spill passagerare, eller stå i ett tillfälligt funktionshinder eller försenad buss så att linjen stannar på schemat. En tjänst kan också drivas av en privat aktör som ett taxibolag, med vissa människor hänvisar till olicensierade taxi jitneys. Senior centers och andra organisationer kan också använda jitneys att flytta sina invånare runt eller att shuttle folk till olika händelser.

Dela taxi kan vara en bekväm service för resenärer, som De gör det möjligt för människor att ta sig runt utan att behöva betala de höga kostnaderna för att ta en taxi, och utan att behöva navigera en komplicerad eller förvirrande bussystem. Dock bör resenärer vara medvetna om att billighetsbuss tjänster kan ha konkurrerande pris, komplett med mycket aggressiva Barkers som försöker StrongARM resenärer på ett visst fordon, och att resenärer ska vara vaken och vara fast att undvika att hamna på en dyr resa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.