Vad är en Winglet?

En winglet är en anordning på vingen av ett flygplan som är avsedda att öka den operativa effektiviteten i flygplan. Winglets består av vinklade prognoser i slutet av vingen. Den exakta storlek och vinkel varierar beroende på flygplan och winglets kan installeras under tillverkning, eller läggas till senare. Vissa företag erbjuder flygplan med och utan winglets, gör att människor kan välja vilket alternativ de föredrar när de beställer. Eftermontering lägga winglets kan utföras av anläggningar som är specialiserade inom luftfarten reparation och underhåll.

Vetenskapen bakom winglet går tillbaka till 1800-talets slut, när folk experimentera med fysik flygningen noterade att vinklade prognoser i änden av en vinge kan öka effektiviteten. Olika försök med winglets på olika flygplan ägde rum under 1900-talet och på 1970-talet började winglets läggas till produktion flygplan. Idag kan de ses på flygplan av alla storlekar tillsammans med segelflygplan och andra flygplan. Det är viktigt att notera att winglets kan ändra prestanda något, och piloter måste varnas för att detta att kompensera med några flygplan.

Använda winglets lägger dragkraft och minskar inducerat motstånd, vilket minskar mängden ström som krävs för att få och behålla ett plan som flyger. Winglets minskar också den virvlar som ligger bakom wingtips av ett flygplan. Även om dessa virvlar inte kan vara ett problem för planet, om en annan planet korsar väg luften störd i en virvel, kan man uppleva turbulens, vilket skapar farliga förhållanden. Således använder winglets förbättrar säkerheten för andra plan, särskilt kring områden som flygplatser som ser mycket flygtrafiken. Det finns en annan fördel med winglet: Den skär ner bullernivåerna från flygplan. I områden med lagar bullerbekämpning eller oroar sig för buller, får sådana anordningar vara mycket uppskattat eftersom de lägre ljud. Medan ljudet av en individuell plan inte kan sänkas så mycket, när multipliceras över en flotta, kan det göra stor skillnad. Detta har gjort winglet populär i samhällen i närheten av flygfält och flygplatser.

när man utformar nya flygplan, ingenjörer spela med olika winglet konfigurationer för att hitta den lämpligaste vinkel och storlek för flygplanet de utformar. Människor som är intresserade av att se hur winglets ändrar dynamiken i flygningen kan försöka testa ut winglets på modellflygplan, vissa tillåter människor att flytta winglets, skapa en stor demonstration av hur den vinkel som kan påverka ett flygplan i luften.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.