Vad är en Wherry?

En skuta är en flatbottnad båt som användes en gång i stor utsträckning för att transportera passagerare och gods på Themsen och på inre vattenvägar i East Anglia. Det utvecklades från Norfolk Keel, en gammal typ av båt från medeltiden. Det fanns två huvudtyper av wherries, handeln wherries och wherries nöje.

Handeln wherries spelat en viktig roll i handeln i dagarna före järnvägarna. En skuta last båt kan bära flera ton last och tillbaka längs vattendrag och kanaler fartyg väntar ute till havs. Dessa skuta båtar varierade i storlek beroende på storleken på de vattendrag som de tillryggalägger, allt omväxlande från 12 fot (3,66 m) sex inches (15,24 cm) med tre fötter ((0,915 m) sex inches (15,24 cm) till 54 fot (16,47 m) med 12 fot (3,66 m) åtta inches (20,32 cm). En skuta last båt hade i allmänhet en svart-målade skrov, svartmålade segel och en vitmålad fören. Den svarta färgen skrovet och seglen var tänkt att skydda båten mot effekterna av damm och smuts, medan de vita fören garanteras en lätt synlig på fartyget. Stäven byggdes lång och utskjutande göra avstigning lättare i en tid då det fanns få eller inga bryggor längs vattenvägarna. Den Lastfartyg ofta hade speciellt konstruerade eller dekorerade blad vind och masten toppar som former av identifiering. Folk kunde känna igen som ägde en viss skuta genom att titta på sin unika masten konstruktion eller vind vane design. Förutom godset wherries fanns mindre skuta roddbåtar som användes för att passagerare med färja över floder och kanaler.

roddbåt wherries hade vanligtvis två båtförare rodd i vardera änden. Dessa båtar var särskilt populär i den elisabetanska tiden och fortsatte att vara i bruk fram till 1800-talet. Tillkomsten av modernare transporter och omfattande bygga broar slutade massa överklagande av skuta roddbåt.

Moderna transportmedel, såsom järnväg, även bucklig användningen av lasten wherries. Se sina traditionella inkomstkälla försvinnande, trädde många handel skuta ägare den växande turistnäringen och omvandlat sina båtar till nöje wherries. Handeln wherries gjordes om att ha kök, matsalar och bostäder i stället för lastrummet och hade sittgrupper installerade på däck.

Steam wherries och båt -like wherries nästa dök upp på scenen och hittade en följd. Sin tid var förbi ändå och hålla wherries flytande i stor skala blev snabbt något av en ekonomisk inteckningar. I modern tid är wherries oftast ägs av båtentusiaster och båtliv klubbar, eller har återställts och användas för turistnäringen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.