Vad är en Tarmac?

Liksom många stora upptäckter, Tarmac-en process för vägbeläggning-kom helt av en slump. I slutet av 18th century, en man vid namn John MacAdam först uppfann metod "macadamizing" trottoar genom att lägga ett lager av krossad grus till ytan en väg. Under tiden har dock gruset tenderat att mala och falla sönder. Medan det var bra för vagnar och hästar, nyligen uppfunnet bilar skulle dyka upp stora dammoln och skicka stenar som flyger från under hjulen.

Då, som tur är, brittisk affärsman E. Purnell Hooley gick förbi en tarworks fabrik i 1901, då han enligt uppgift märkte en tunna tjära hade spillt över makadamiserad vägbanan. Någon hade dumpat grus på tjära för att täcka den, och på resor över detta vägavsnitt, observerade Hooley det var långt mindre damm.

Baserat på denna upptäckt, som Hooley ut att göra sin egen beläggningsmassa och startat ett företag för att sälja det. Företaget Tjära Makadam, och efter att ha bytt händer under 1905, "Tarmac" blev en stor framgång.

Tarmac är ett registrerat varumärke, men har blivit en allmänt använd term för att beskriva något slags stenbeläggning. Många människor använder termen för att hänvisa till ett flygplan banan, på grund av att Tarmac användes i stor utsträckning för att bygga banor under andra världskriget. Än i dag är alla stora asfalterade ytan på flygplatsen som vanligtvis kallas en asfalt, om det var belagda med asfalt eller inte.

amerikaner använder termen "blacktop" att referera till asfalten, på grund av dess färg, men de använder termen "asfalten" sparsamt, och oftast med hänvisning till en flygplats landningsbana. Brits dock fortfarande vanligast använda termen för att hänvisa till någon asfalterad väg eller yta.

Idag har tarless beläggningsmassor stor del ersattes Tarmac, men många vägar, flygplats förkläden och banor är fortfarande kallad tarmacs. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.