Vad är en Tach?

En tach är en förkortning av ordet tachometer , som är en kombination av de grekiska och latinska ord för åtgärd och hastighet . En Tach används för att mäta vinkelhastighet av något som roterar. De vanligaste åtgärderna varv per minut (RPM) med en vevaxeln på motorn i en bil, flygplan, traktor eller lastbil.

Många takometrar också ha en timmar mätare som mäter hur många timmar en motor körts vid ett visst varvtal. Timmarna mätningen används främst för serviceintervall och är oftast sett på flygplan och traktorer. Till exempel kommer en traktor måste oljan bytas var 30 timmar eller sex månader i stället för ett visst antal miles eller kilometer. En tach vanligtvis visar RPM på en kalibrerad analog eller digital visning. Displayen på de flesta takometrar visar säker drift zoner med hastigheter förbi det högsta hastighet markerat i rött. Kör ett fordon eller flygplan förbi det högsta hastighet (även kallad "rödmarkering") av dessa säkra områden kan orsaka stort slitage och /eller allvarliga skador på motorn som omfattar vevaxel, ventiler och kolvar att eventuellt misslyckas eller gå sönder. Motorn kan explodera i de mest allvarliga situationerna.

Alla olika jobb som en tach kan utföra få den att komma i en mängd olika typer, inklusive mekaniska, elektriska, IR, stroboskopisk, och Reed-typ . Tachs används av operatörer och mekaniker på olika grunder. Först de varna föraren när det finns en allvarlig förlust av motorns varvtal, så han kan göra en justering för att undvika rödmarkering fordonet. En Tach tillåter en mekaniker att göra exakta motorn justeringar i form av en tune-up och det är också används för att mäta resultat av avgaserna under ett utsläpp test, som krävs i många stater i USA.

tysk uppfinnare Diedrich Uhlhorn krediteras för att ha uppfunnit den tach som var först använda för att mäta centrifugalkraften. Uhlhorn började använda tach att mäta maskiner 1817 och började mäta motorer lok 1840. I modern tid är tach används för att mäta olika saker förutom RPM av ett flygplan, bil, traktor eller tåg. Inom medicin, takometrar används för att mäta graden av blodflödet på en viss plats i cirkulationssystemet. En Tach kan också användas för att mäta hastigheten på ljudband när den passerar över huvudet i analog ljudinspelning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.