Vad är en Pirogue?

En pirog är en liten, lätt båt med en mycket grundgående vilket gör den idealisk för inre vattenvägar och kärr. Dessa båtar är mycket nära förknippade med Cajun samhälle i Louisiana, vissa områden av den amerikanska Mellanvästern, och fiskarna i Västafrika, även om flera kulturer använder liknande båt mönster för fiske och handel.

Ursprungligen var piroger tillverkade av urholkade stockar, med cypress är ett mycket populärt val i USA. Moderna piroger är vanligen av plankan pirog stil, vilket innebär montering plankor på Ribbing ansluten till en platt botten. Konstruktionen är mycket enkel, och den båten är lätt nog att vara lätt att bära när det inte finns några farbara vatten tillgängligt.

Traditionellt har man pirog är rodde, och inte paddlade. Piroger har också varit känt att röra sig under makt segel, och i träsk, de är ofta punted med en stång, eftersom det kan vara svårt att ro i träskmarkerna. Användningen av motorer som kraftkälla är allt vanligare med båtfolk föredrar motorer som är konstruerade för att arbeta på grunt vatten så att de kan behålla lätt manövreringsförmåga av traditionell pirog.

piroger kan variera mycket i storlek, hålla en båtägare eller en stor grupp. De användes historiskt i handeln i många regioner i Mellanvästern, och spelade en roll i den berömda Lewis and Clark expedition. En fördel med att använda en pirog är att det är mycket lätt att hantera, och det kan lätt fällas över för dränering om vatten SJÖMANSKLÄDER över relingen. Många båtar är avsedda att hanteras av en person, även om de kan ta emot ytterligare passagerare. Vissa anka jägare är särskilt förtjust i just denna typ av båt. är Dessa båtar mest lämpade för inre vattenvägar eller grunda kustvatten. Den pirog konstruktion tål inte hög sjö, och sidorna kan vara låg, vilket kan göra båten under förutsättning att översvämmas i stora vågor. För inre vattenvägar är pirog svårslagen, den oerhört grundgående gör det möjligt att navigera mycket grunda vatten med lätthet, och lätt design gör det enkelt för människor att bära båten om de stöter på ett område på torra land.

Flera företag göra traditionella träbåtar piroger för sina kunder, och några byggsatser sälja som människor kan använda för att göra sina egna båtar. Man kan även köpa glasfiber eller metall versioner av klassiska pirog. Dessa versioner tenderar att vara billigare och de kan vara lättare att underhålla på grund av hållbarheten hos deras material.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.