Vad är en Jetfoil?

Utvecklad av Boeing i början av 1970-talet är det jetfoil en flygbåten enhet som drivs med hjälp av waterjets. Den jetfoil skapades för att vara passagerartrafik anordning som möjliggör en snabb och effektiv transport med vatten som medium. Tänkt som en transport enhet som skulle vara perfekt för transport av turister från ett kustnära läge till ett annat stopp på turnén, den ursprungliga designen för jetfoil som rymmer upp till fyra hundra passagerare.

Samtidigt som det allmänna begreppet jetfoil utvecklades med målet att ge vattenjet framdrivning transporter för ett stort antal passagerare, minst en militär tillämpning av anmärkning förekommit. Royal Navy i Storbritannien köpt en Boeing utformad jetfoil 1979. En del av anledningen till förvärvet var för användning i olika former av defensiva utbildning kopplade till att skydda vattnen utanför gränserna för Förenade kungariket. Tillsammans med denna ansökan var jetfoil också utvärderats för användning som en del av den normala arbetsuppgifter i landets fiskeskyddszon Squadron.

Användning av jetfoils som en del av processen att ge kort räckvidd transport för turister blev ett populärt alternativ i flera olika länder. Så olika nationer som Saudiarabien, Hong Kong, Storbritannien, och USA såg användningen av jetfoil mellan vissa kustnära platser. Som ett exempel, drev ett jetfoil en reguljär flyglinje mellan Seattle och Victoria, British Columbia i början av 1980-talet. Ett liknande förfarande användes i Engelska kanalen längs samma gång, vilket ger enkel transport mellan de europeiska kusterna och England.

Även om användningen av jetfoil aldrig blev så omfattande som ursprungligen hoppats, det finns fortfarande några platser som gör bra användning av produkten. Boeing har sedan avyttrat produktlinjen till en japansk tillverkning. Detta bolag, Kawasaki Heavy Industries, fortsätter att producera ett antal jetfoils varje år.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.