Vad är en Felucca?

En Feluck är en segling hantverk hemma i Egypten och Medelhavet. Dessa båtar har använts sedan antiken av egyptierna, grekerna och romarna, och medan de är i första hand utnyttjas som turistattraktioner och fritidsbåtar i dag, kan vissa arbetsgrupper feluccas fortfarande ses i olika hörn av Medelhavet. Dessa båtar är kanske mest känt i samband med Nilen i Egypten, och många turister är noga med att ta en tur på en felucca under ett besök i Egypten. Dessa båtar är smala, som avser att agera snabbt och effektivt, och de inslag latinska rigg, en typ av rigg kännetecknas av ett trekantigt segel. Latinsegel rigg verkar också vara hemma i Medelhavet, men det kan också ses hos vissa traditionella kinesiska fartyg. En standard Feluck kan motsvara två till tre besättningsmedlemmar tillsammans med 10 passagerare, med några båtar som är avsedda för last, medan andra är definitivt byggs med passagerare i åtanke.

Feluccas utnyttja vinden som skummar över ytan av Nilen för makten, och kaptener kan också dra nytta av de rådande strömmarna i floden. På en rask, breezy dag, kan en felucca flytta till ett bra klipp längs floden, medan lugnare väder kan få båten att gå långsamt. Liksom andra segling båtar, feluccas är också mycket tyst, i skarp kontrast med motorbåtar som bedriver trafik på Nilen och Medelhavet.

Traditionellt har man felucca är gjord av trä, även om moderna båtar använda andra material eftersom de är billigare och de kan bli mer hållbara. Båten har vanligtvis en sittgrupp med kuddar i mitten som kan omge en tabell som kan användas för att hålla mat och dryck. Egyptierna hyra ibland feluccas ett par timmar att hålla samkväm på Nilen, speciellt under de varma sommarmånaderna när de på stranden kan vara outhärdlig. Feluck resor kan pågå en timme till flera dagar, trots långa resor kan vara obekvämt eftersom båtarna inte är konstruerade för att sova.

p

Människor som är intresserade av att en felucca seglats medan de är i Egypten kan ofta hitta en mängd av dessa båtar nära stranden av Nilen. Avgifterna varierar, men är i allmänhet billigt, och turister kan finna det lämpligt att söka efter rekommendationer från desk clerks på deras hotell eller resor organisationer. Som med alla segling, om båten ser sjöodugliga eller kaptenen verkar misstänkt, ska människor söka efter en annan båt att segla på.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.