Vad är en Fairlie?

Fairlie är en typ av lok som utvecklats under 1860-talet av Robert F. Fairlie. Medan Fairlie design slutändan visade sig ha vissa problem, hade ett antal förutseende inslag som var integrerade i senare lokomotiv mönster. Vissa moderna lok tacka för vissa av sina uppgifter till Fairlie, och forskare har föreslagit att om Fairlie hade gått på en annan energikälla, kanske det hade visat sig vara mer lönsamma. En av de viktigaste särdragen av mönstret var att det var slut dubbel. Föregående lok Designs hade en tydlig framsida och baksida, och kunde inte köras baklänges. Som ett resultat behövdes sväng tabeller för att vända lok så att inriktningen på ett tåg skulle kunna vändas. Med en Fairlie, gjorde det ingen roll vilket håll loket står inför, och detta dubbelkanyl design syns i många moderna lok.

Fairlie design utnyttjad ångkraft, den enda makt som finns på den punkten, med separata pannor och fireboxes på vardera änden av loket. Han elimineras anbudet från sitt mönster, med argumentet att man lagt onödig vikt, även om detta skapat ett problem med bränsle tillgänglighet, eftersom loket inte kunde göra så mycket bränsle utan hjälp av ett anbud. Hade Fairlie varit drivs av en annan källa, kanske det hade visat sig vara ett tidlösa designen, men bränslet begränsningar gjorde det ett populärt val. Den designen också två typer av lastbilar, även känd som boggier med drivhjulen bifogas. En fördel med denna design var att få loket att navigera smalspåriga banan, men hjulet designen också loket utsatt för urspårning, och ofta fick kritik för att köra omkring på rak bana. Användningen av lastbilar, med vissa ändringar, fortsätter än i dag i lok design. I en variant av den grundläggande design, inre Fairlie bara en del av loket byggdes, skapar utrymme för ett anbud.

Båda processorerna användes främst i Wales och delar av Sydamerika. I Sydamerika, visade sig Fairlie vara ganska värdefullt för spår tvungen att vara mycket kurviga och smala i avlägsna områden. Idag kan bara bevarade och fungerande exempel på Fairlies ses i Wales, där de drivs på nyhet jernvägar som firar ålder ångkraft. Människor som är intresserade av historia Railroading hitta Fairlies intressant ur ett historiskt perspektiv, och några få tillfälle att se en i verkligheten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.