Vad är UAV?

Unmanned Aerial Vehicles (UAV) är i huvudsak flygplan som inte har några människor ombord. De är också ibland kallas drönare i det talade språket, och termen Unmanned Aerial System (UAS) är tekniskt bästa. Historia UAV börjar så långt tillbaka som första världskriget, då militären använde vilket i huvudsak var radiostyrda flygplan för att utbilda sina artilleri män i luftvärns-fighting. Det var inte förrän på 1980-talet som UAV började användas för andra ändamål, med den israeliska Defense Force använder dem för att utföra ett antal scouting operationer. Under senare år har många militärer-särskilt USA-har börjat fokusera intensivt på att använda UAV så är möjligt.

UAV erbjuder en rad fördelar jämfört med traditionella flygplan. Den främsta bland dessa är det faktum att UAV skapar ingen fara för piloter, vilket gör att militären att sätta in flygplan i fientliga områden utan att behöva frukta förlusten av soldater. UAV kan också på sikt vara betydligt billigare än traditionella flygplan, eftersom de kan vara mycket mindre och klara sig utan ett antal livsuppehållande systemen är nödvändiga för lotsade flygplan.

Tidigare UAV har främst använts för scouting uppdrag och kommunikation. Eftersom de kan vara mycket liten, kan UAV passera ofta helt oupptäckt för smygande underrättelseverksamhet. Vissa moderna UAV har varit utrustade med vapen, och i USA, de används för att fasa ut pilotförsök luft-till-uppdrag mark bekämpa. Den mest berömda av dessa nästa generationens bekämpa UAV är Predator, som är utrustad med Hellfire robotar för att ta ut markanläggningar.

UAV spänner över ett brett spektrum av autonomi, med de enklaste kontrolleras enbart via radio utan oberoende åtgärder, och de mest komplexa innehåller sofistikerad artificiell intelligens som tillåter dem att genomföra hela uppdrag gång programmerat. Den nuvarande trycka in UAV går mot ett fordon som kan programmeras med en allmän väg och mål, som sedan kommer att ta bort, flyga till uppdragsområdet, förstöra målet, återvända till basen, och mark, allt utan att behöva för en människa handler. Även i detta scenario skulle emellertid en controller vara ansvarig på marken för att ge order om att brand eller släppa en nyttolast. Detta passar in i nuvarande militära doktrin och säkerställer att det alltid kommer att vara en ansvarsfull agent i händelse av ett felaktigt mål.

Området UAV utvecklas snabbt, med avancerad militärer i hela världen tillbringat mycket av sin budget på att trycka på gränserna för vad som är möjligt för närvarande. Många av världens stora militära befogenheter att utveckla nästa generations UAV just nu, och inom de kommande tio åren kommer de nu att vara aktiva på arenorna i krig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.