Vad är MADD?

Mothers Against Drunk Driving (MADD) är en ideell organisation som grundades i USA som fokuserar på den enskilda frågan om rattfylleri. Rattonykterhet är ett stort problem i många nationer, leder till allvarliga olyckor och dödsfall varje år. Organisationen vill definitivt stoppa all rattfylleri i USA, och den närmar sig detta mål på flera sätt. Det finns också en syster organisation i Kanada, och det finns mindre filialer i andra länder också.

rattfyllerister ofta orsak bil kraschar eftersom de har långsammare reaktionstider och dåligt omdöme. Tyvärr offren för dessa bilolyckor ofta oskyldiga. Passagerare i andra bilar, fotgängare och cyklister är lika sannolikt att dödas genom rattonykterhet som förare. Som ett resultat av många människor känner att rattonykterhet är oansvarigt, eftersom den hotar andra människors liv. I USA är verksamheten också olagligt.

MADD grundades 1980 av Candy Lightner efter döden av hennes 13-åriga dotter, Cari. Dottern drabbades av en rattfyllerist när hon gick nedför gatan i Sacramento, Kalifornien. Upprörda och ledsna över denna incident beslöt Lightner att starta en organisation för att bekämpa rattfylleri. I mitten av 1980-talet hade MADD blivit oerhört populära i hela USA, med en stor medlemsbas att utnyttja. Den huvudsakliga målsättningen med organisationen är att stoppa all rattfylleri. Organisationen också senare lagt till en åtgärd för att begränsa minderårigas alkoholkonsumtion till uppdragsbeskrivningen. Organisationen använder ett antal taktik som ibland kontroversiella för att uppnå dessa mål. Kritiker av MADD har hävdat att organisationen ibland abridges medborgerliga friheter i sin iver att stoppa rattfylleri. Anhängare hävdar att bli dödad av en rattfyllerist är en ännu allvarligare inskränkning av de medborgerliga rättigheterna, för offret. Ett av de områden där MADD är mycket aktiva är rattfylleri lagstiftning. Organisationen ansvarar för nationell lagstiftning som drabbar rattfylleri mer enhetligt över hela stater, och ökar även strängt straffet. Gruppen lobbade för en minskning av den rättsliga alkohol i blodet gräns ,08, till exempel, och det stöder högre böter och inte tid för lagöverträdare. MADD stödjer också en tung kraftåtgärder mot återfallsförbrytare.

Dessutom deltar MADD i offrets opinionsbildning och utbildning. Organisationen bistår offer för rattfyllerister, tillsammans med överlevande, i en mängd olika sätt. MADD förespråkare för uttalanden offer effekt i försök för rattfyllerister, för att steg massiva informationskampanjer öka medvetenheten om rattonykterhet, och även utbildar människor i skolor och förare utbildningsprogram. Organisationen hävdar att det har skett en betydande minskning av alkoholrelaterade olyckor sedan starten 1980.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.