Vad är en skuta?

skonaren är en typ av segelfartyg med två eller flera master riggad på olika sätt. Det finns ett brett spektrum av användningsområden för skonerten, som användes historiskt i ett antal branscher. Modern skonare vanligen i form av charterbåtar eller kopior av historiska fartyg, eftersom de har ersatts i kommersiell användning av motordrivna fartyg. Det är ofta möjligt att se åtminstone en skonare i en stor hamn, särskilt längs östkusten i USA, eller på en festival för Tall Ships.

Flera saker skiljer en skuta. För att kvalificera som en skonare, måste fartyget ha två eller flera master, med några skonare historiskt har så många som sex. Den främre eller framåt mast är kortare än baksidan eller aktre masten och de största seglet är fäst vid den aktre masten, snarare än i förgrunden masten, vilket är vanligt i vissa rigg planer. Seglen är också för och akter riggade, vilket innebär att de löper längs en kölen.

Utformningen av skonaren gör det mycket enkelt att hantera, både på öppna havet och längs en kuststräcka. I värsta fall kan några skonare drivas av en enda sjöman, och i allmänhet bara en liten besättning krävs för att hantera fartyget. Skonare också normalt ha en grundgående, ger dem möjlighet att ta hamnen i en mängd olika platser. Den mångsidiga fartyg som användes flitigt över hela världen genom den 18: e och 19-talen.

utformning och namn på skonerten verkar ha sin upprinnelse i Gloucester, Massachusetts, en gång centrum för amerikansk skeppsbygge och ocean-baserad handel. Av 1716, handeln termen "Skonaren" var som används, och begreppet liksom namnet spred sig till Europa i mitten av 1700-talet. Ursprunget till namnet själv är lite grumligt, och det kan vara relaterat till de skotska slangord scoon , vilket betyder att skumma eller glida längs vattnet, som i "hur hon scoons!" Den förändrade Stavningen är troligen lånat från holländska.

Segla i skonaren kan vara en spännande upplevelse, eftersom fartygen kan tyckas att flyga över vattnet. När fartyg var i massa kommersiell produktion, medges att de New England handlare att röra sig snabbt mellan olika platser, arbetar både i havet och i stora vattenmassor i inlandet. Skonare användes också flitigt för fiske.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.