Vad är en landgång?

En landgång är en gångväg som sträcker sig från ett fartyg, havsgående fartyg till en docka. Normalt löstagbara, gangplanks möjliggör enkel överföring av passagerare och gods både på och utanför fartyget. Även traditionellt tillverkade av trä, är gangplanks nu vanligtvis i slitstarkt material, såsom metall, som kan stå upp mot hårt väder och riklig användning. En landgång kan vara så enkelt som en platt kartong som kan balanseras mellan fartygets däck och en docka, men många har fler funktioner som ökar säkerheten och manövrerbarhet. Den kanske mest kända användningen av en landgång går tillbaka till pirat legender, där fångar och kaptener på fel sida av myteri tvingades "gå på plankan. " I detta fall skulle gångvägen förlängas rakt ut över öppet vatten och tvingade fångarna att falla ner i havet och drabbas av en rad obehagliga dödsfall. Fångar skulle vara bunden eller fastkedjad för att drunkna, eller ibland sjönk till det vimlar av hajar vatten för en ännu mer ohyggligt slut. Vissa historiker spekulerar i att gå på plankan är en myt att öka blodtörstiga rykte om pirater, men registrerade fall av begreppet går tillbaka till ordböcker av 18th century.

Modern gangplanks ofta finns för att hjälpa, snarare än döda, några inackorderingar. Många är utrustade med ledstänger som underlättar passagerare som ännu inte hittat sin havet ben. Passagerarfartyg, såsom valskådning turer, kryssningsfartyg, eller sport fiskebåtar, funktionen ofta breda och kraftiga gangplanks som kan lätt anpassas till mindre rörliga passagerare. Beroende på lokala lagar och havspolitiken, kan vissa även kunna rymma rullstol. När ombord på ett fartyg, vänta tills tillstånd beviljas att gå över från bryggan till båten på landgången. Passagerare båtar kommer vanligen att ha personal på plats för att informera passagerarna och hjälpa dem vid behov. På djupt vatten, när både landgång och fartyget kan stiga och falla i olika takt, fasthållandet vid de räcken är klokt att undvika en oavsiktlig dunking.

Eftersom gangplanks anses vara tillfällig utrustning, bärbarhet och flexibilitet är viktiga detaljer. I enkla båtar, kan en landgång vara en tunn och platt bräda av trä som enkelt kan stuvas undan på däck. Några är inbyggda i beslag av fartyget, och kan dras upp från en plats och förlängdes mot kajen när det behövs. Som effektiv användning av utrymmet är en viktig del av segling och båtliv, en landgång som helt kan stuvas undan kan vara mycket användbart när utrymmet är begränsat problem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.