Vad är en ångbåt?

en ångbåt är en vattenskotrar som använder ånga för makten. Ångan driver en stor skovelhjulet eller en turbin, beroende på utformningen av en ångbåt, och detta gör att båten att röra sig. Många använder termen "steamboat" att hänvisa till inre eller små ångbåtar, medan "Ångbåt" är att föredra för oceangående fartyg och större ångfartyg. Ångbåtar är till stor del otidsenliga nu, men vid en tidpunkt då de stora transportsättet i och mellan länder över hela världen.

Vissa moderna vattenskotrar som atomubåtar tekniskt använda ångkraft, men de är inte klassificerade som ångbåtar, eftersom deras elproduktion är markant annorlunda än traditionella ångbåtar. Fartyg som använder kärnkraft är också drivs med ånga. Dessa vattenskotrar använder kärnreaktorer för att ångturbinerna, med kärnreaktionen genererar intensiv värme som i sin tur kan skapa ånga till turbinerna. lades grunden till ångmaskinen så tidigt som i slutet av 1600, men Det tog nästan ett sekel för en fungerande ångmaskin utvecklas. Tillkomsten av ångmaskinen var en stor händelse i mänsklighetens historia, eftersom det lade grunden för den industriella revolutionen och användes senare som grund för andra typer av motorer. Ångmaskiner började användas på fartyg för att ersätta segel, och ångbåten snabbt dominerade sjöfarten, eftersom det var snabbare och mer tillförlitliga än de segelfartyg.

Många människor i USA förknippar ångbåtar med skovelhjulet fartyg som ra Mississippifloden. Båtar i en liknande stil reste också längs större vattendrag i andra länder, så att handlare och upptäcktsresande att snabbt penetrera avlägsna regioner. Större ångfartyg gick ut på öppna havet, transporterar människor mer tillförlitligt än segelbåtar gjorde. En av de mest kända exemplen på en ångbåt var Titanic , som kortfattat höll titeln största ångare i världen.

Diesel och bensin drivna motorer ersätts ångbåtar, även ångare fortsatte att tillverkas fram till 1980-talet. Många moderna ångfartyg drivs som museum pieces, snarare än funktionell fartyg. Människor som är intresserade av ångbåtar kan läsa mer om dem på museer tillägnade historia ångfartyg, och de kan också ha möjlighet att ta rider på restaureras eller ångbåtarna replika. I några delar av världen, är det också möjligt att upptäcka en fungerande kommersiell ångbåt bland annat fartyg i en större flotta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.