Vad är en akterstaget?

En akterstaget, som vanligen används i en nautisk sammanhang, är ett stycke stående rigg som vanligtvis hittas på ett fram-och-akter-segelfartyg segelbåt. Denna linje, vanligtvis uppbyggd av flera sår-lina, hindrar masten på fartyget från lutar för långt framåt. Den förstag, å andra sidan hindrar masten från lutar för långt bakåt. I samverkan, akterstaget och förstag se till att masten kommer att klara den stress som olika förändringar i vindhastighet utan att störta. är Barduner vanligt förekommande i två konfigurationer, en fast och en kör akterstaget. De flesta fritidsbåtar segelbåtar har en permanent akterstaget, en som bara justeras för underhåll. Permanent akterstaget går från toppen av masten till mitten av akterspegeln vid fartygets akter.

Running Barduner omvänt, används främst i konkurrens racing, och kan kontinuerligt justeras för att kompensera för olika ändra vindriktningar och ständiga förändringar i rubriken, eller kurs. Running Barduner vanligtvis monteras parvis bifogade ungefär två tredjedelar av vägen upp i masten och kör på akterspegeln hörnen i aktern på båten. Mycket ofta kommer igång Barduner har flera Infästningarna på masten, vilket leder till bättre kontroll av seglet och ökad boom manövrerbarhet under loppet förhållanden. Använda justeringsanordningar, vanligen via hydrauliskt manövrerade vinschar, spänning över driften Barduner kan höjas eller sänkas efter behov för att dra nytta av vindriktning och rättelser kurs.

Segelbåtar byta riktning, eller nummer, i ett av två sätt , antingen genom fock eller jibing. Tacking betyder att fören på fartyget är på väg till och genom vinden under en ändring av nummer, med vindriktningen bytte från ena sidan av båten till den andra. För denna manöver, är en permanent akterstaget tillräcklig.

A körs akterstaget, å andra sidan är bättre på att hantera de påfrestningar och vindlingarna i en stickord , som är en ganska påfrestande förändring av huvud, då akter båt manövreras genom vinden. Detta resulterar ofta i seglet Boom den horisontella Spar förankring ned på storseglet, svängande snabbt från ena sidan av båten till den andra i ett försök att behålla vinden. Liksom, kommer jibing medföra en plötslig och ibland farliga återföring av båtens häl, eller mager. Jibing används ofta i racing konkurrens för att runda en markering boj.

Ofta akterstaget på fritids segelbåt kommer att användas för att montera radarapparater och VHS-radioantenn utrustning, samt "besättning överbord" vimplar. Dessa utstyrsel kallas akterstaget fästen . De flesta av dessa fästen, naturligtvis utnyttjas med permanenta Barduner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.