Vad är en Whaleboat?

Whaleboats är små båtar som ursprungligen upprättats för jakt valar. Konstruktionen anpassades senare för andra småskaliga rodd-och segelbåtar, eftersom utformningen av en whaleboat är mycket lättmanövrerad och effektiv. Whaleboats kan även enkelt manipuleras på grunt vatten, eftersom de är utformade med en grundgående och de kan gå framåt eller bakåt med samma lätthet. Flera exempel på historiska whaleboats tillsammans med valfångst utrustning kan ses i valfångst museer, som moderna varianter av denna klassiska designen säljs i många delar av världen.

Flera saker som en whaleboat undan från andra små båtar. Den första är att en whaleboat är spetsiga i båda ändar. Den dubbla slutade design tillåter whaleboat att snabbt och snabbt vände. En whaleboat är också utrustat för rodde eller seglade, beroende på förutsättningarna, med en löstagbar segling rigg förvaras i ett förvaringsutrymme tills det behövs. Slutligen har en whaleboat vad som kallas ett centerbord stam, en typ av lyftbar köl som gör att båten kan manövreras i mycket grunt vatten.

Traditionellt gjordes whaleboats ombord på ett större valfångst fartyg. Besättningarna på sex till åtta skulle lansera sin whaleboats för en dag av valjakt och återgår sedan till den centrala fartyget för att bearbeta sin fångst. Arbetar på en whaleboat skulle ha varit mycket farligt, eftersom det krävs sjöfart kompetens, styrka och god strategizing förmåga att jaga och fånga valar. Dessa båtar var också extremt trångt, eftersom de bar utrustning såsom knivar, harpuner, flöten och rep förutom sina besättningar. Den enkla utformningen av en whaleboat är också mycket lätta att reparera, vilket var bekvämt under eran av valfångst, eftersom dessa båtar skadades ofta under den dagliga verksamheten. Flesta valfångstfartyg hålls också flera extra whaleboats ombord, ifall en whaleboat skadades ohjälpligt. Många skepp också målade sina whaleboats i ljusa, lätta att känna igen färger så att de kunde bli fläckig snabbt medan de var ute på havet.

Även om valfångst är inte längre praktiseras i stor skala av de flesta nationer har utformningen av whaleboat utstå eftersom det är lätt att bygga, effektiv och behaglig att hantera. Många tycker om att använda whaleboats för rodd och segling ljus i grunda områden, och de ibland används i räddnings situationer också. För arbete i närheten av stränderna och i bränningen zonen är whaleboats ofta anställda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.