Vad är en Gear Shift?

En växelspaken är en fixtur i ett fordon som ger föraren möjlighet att välja den utväxling som är lämpligast för den snabbhet och villkor. Även känd som en växelväljaren, växelspaken, eller helt enkelt shifter, gränssnitt växelspaken med växellåda i fordonets drivlina. Utformningen av växelreglage kan variera kraftigt, beroende på vilken typ av fordon är inblandat, och om överföringen är manuell eller automatisk. I en manuell växellåda bil, förare har möjlighet att välja mellan ett antal förinställda utväxling med växelspaken. Denna konstruktion tillåter förare att spara slitage på motorn genom att välja passande växellådor. Till exempel är femte växeln ett utmärkt val för höga hastigheter, men det är inte ett bra val när man startar en bil. Växelspaken ger också föraren att välja en backväxel för tider då de behöver för att säkerhetskopiera. I Automatväxlad fordon kan föraren välja vanligen mellan en grundläggande drivhjul, en park redskap, ett neutralläge, och en backväxel. Vissa automatiska växellådor har även en överväxel redskap för höga hastigheter, och ett till två nedre redskap för låga hastigheter och unika körförhållanden. En klassisk plats för växelspaken vara monterad i mittkonsolen av fordonet. Bilen har vanligtvis en karta över de redskap så att förarna vet vilken väg att flytta växelspaken att komma åt en viss växel. Vissa bilar har också lätta upp skärmar som visar vilken växel som är vald. Förare kan också ha växlingar på rattstången av fordonet, ett populärt val historiskt när biltillverkarna ville kunna skapa främre säten. Vissa bilar använder paddla Växelreglage monterad på vardera sidan av hjulet som ger människor möjlighet att jämna steg uppåt eller nedåt genom växlarna.

Drift av växelspaken beror återigen på de inblandade fordonet. Med några manuell växellåda fordon, förare behöver aktivera en kopplingspedal återställning av växellåda medan de växla. Andra typer av fordon får tillåter förare att trycka på en knapp för samma effekt, och med vissa fordon, som använder kopplingen är inte nödvändig. I Automatväxlad bilar, kommer bilen att göra mycket av de skiftande arbete för föraren, och ibland alltihop, beroende på bilen.

När prövotid är växelspaken en av de första sakerna drivrutinerna är familjär med, eftersom de måste veta hur man använder det att köra bil säkert. Som förare blir förtrogen med bilkörning och specifika fordon kan de förfina användningen av växelspaken, och lära sig att identifiera problem med bilens gearing eller sändning som kan kräva uppmärksamhet en mekaniker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.