Vad är York båtar?

York båtar båtar som användes av Hudson's Bay Company (HBC) i den 18: e och 19-talen, innan den ersattes av ångbåtar. Dessa båtar får handlarna att tränga inre vattenvägar i östra Kanada, och utformningen av York båten inspirerade båtar som används för handel med vissa områden i nordvästra USA. Kopior av York båtar syns på displayen i flera muséer och arkeologer regelbundet gräva helt eller delvis båtar gräver av 18th och 19th century webbplatser.

utformning York båt var inspirerad av båtarna görs i Orkney, England. Orkneymen spår linjen av sina båtar till båtar som används av vikingarna och York båtar är försedda med en hel del likheter med Viking båtar, särskilt i deras klinker konstruktion, en teknik som innebär att bygga upp sidorna på båten med överlappande bräder. Designen var botten platta, ökad clearance och förråd, med en spetsig för och akter som gjorde att båten är lätt att manipulera längs inre vattenvägar.

drevs Vissa York båtar med en besättning på roddare, medan andra utnyttjade både segel och åror. Styrsystemet omfattar rå styrning stolpar som de som har används på inre vattenvägar i tusentals år, tillsammans med mer sofistikerade roder. The York båtar byggdes för att vara hållbara och mycket tuffa, och de kunde arbeta säkert i vattenvägar som var iskallt på grund av deras tunga konstruktion motstånd mot punktering från isen. Detta var avgörande i det ofta kalla klimatet i Kanada. Den kraftigt byggd av York båtar var ett problem vid lyft, eftersom båtarna inte kunde vara lätt lyftas och transporteras som kanoter. Populära drag var utrustade ibland med rullar för att göra det lättare för besättningen York båtar till FLYTTA sina båtar över landskapet att ta sig runt vattenfall och andra hinder. Nackdelen vid lyft ansågs vara uppvägas av stabilitet och styrka York båtar, samt deras kapacitet.

Dessa båtar var uppkallad efter York Factory, förlikningen som tjänade som högkvarter för Hudson's Bay Company. De var byggda vid förlikningen med Orkneymen som importerades specifikt som båtbygge konsulter, och de ra sin väg fram och tillbaka mellan York Factory med massor av varor som kan överföras till större fartyg för handel någon annanstans. Idag är York Factory bibehålls som en historisk plats av den kanadensiska regeringen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.