Hur Båtar Float?

Om du kastar en kofot i havet, sjunker det. Men ett fartyg, som har en vikt många gånger som en kofot, lyckas flyta i vattnet. Detta intressanta fenomen kallas bärigheten är anledningen till att båtarna flyter. Kort sagt, båtar flyta eftersom deras konstruktion utnyttjar principen om flytkraft. Egenskaper flytförmåga beskrevs först av den grekiska matematikern Arkimedes, i vad vi idag kallar Arkimedes princip. Begrepp som innebär att alla föremål, helt eller delvis nedsänkt i en vätska, är buoyed upp av en kraft som motsvarar vikten av vätskan fördrivits av objektet.

Vad är omflyttningar? Arkimedes lär ha gjort denna berömda upptäckt i badkaret, vilket är förståeligt, eftersom ett badkar är ett bra ställe att forskning bärighet och fördrivning. Han upptäckte att när du placerar ett objekt (t. ex. en badplats forskare) i en vätska, nivån på vätskan stiger, eftersom objektet har fördrivna en del av vätskan. Arkimedes insåg att något föremål placeras i vatten kommer att tränga undan sin egen vikt eller volym i vatten, som alltid kommer först. Detta kallas vikt i förhållande till ytan. Han insåg att olika material med olika densitet men lika volym kommer att ha en annan bärighet. Ett bowlingklot kommer att sjunka samtidigt som en ballong fylld med luft kommer att flyta, trots att de intar samma volym i rymden. Detta beror på större täthet bowlingklot. skillnad från en ballong, väger ett bowlingklot mer än vikten av det vatten den tränger undan. Den bowlingklot har en liten yta i förhållande till vikt. En båt är i grunden ett tomt skal fyllt med luft, vilket innebär att den har en stor yta i förhållande till vikt. Därför kommer båten att ligga betydligt över ytan när det har fördrivits motsvarande vikt i vatten.

Båtar flyta på grund av sin konstruktion. När en båt är tungt lastad, kommer att bosätta lägre i vattnet, eftersom dess yta i förhållande till vikt är annorlunda än när båten är ljus. En båt kommer att förbli flytande och stabil förutsatt att det inte överbelastas.

Nu när du vet hur båtar flyter, kan man kanske föreställa sig hur det är att andra föremål flyter också. Från träbitar till ankor, ett objekts vikt i förhållande till ytan dikterar sin flytkraft. Du kan också se varför båtar sjunker, om skrovet på en båt har brutit börjar den ta in vatten, vilket gör det tätare, därför orsakar det att tränga undan mer vatten. Om båten tar på sig tillräckligt med vatten, kommer det att bli för tung att fortsätta att öka.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.