Vad är en Hansom Cab?

En Hansom cab är en typ av häst och vagn som ursprungligen avsedda att användas som ett instrument för uthyrning. De allra flesta Hansom byggdes hytterna och sålts sedan designen utvecklades på 1830-talet har hamnat som fordon för uthyrning, men ett litet antal har hållits av personer för personligt och privat bruk. Idag har den utbredda användningen av alternativa transportsätt gjorde Hansom cab stor del föråldrade, även om några företag fortsätter att specialisera sig på konstruktion och byggande av dessa unika vagnar.

Termen "Cab" är en förkortning för "Cabriolet", en typ av tvåhjulig vagn. Den Hansom Safety Cab, som det hette från början, ritades av Joseph Aloysius Hansom, en brittisk ingenjör, som svar på farhågorna om säkerheten för hästdragna fordon. Designen väckte tyngdpunkten låg, vilket gör att Hansom cab till hörn vid höga hastigheter, och det gav bättre skydd för passagerare med ett delvis inbyggt coach. Föraren sitter på baksidan av hytten, en ställning som kan vara bekvämt för att visa vägen och ta itu med passagerare, men hade varit brutalt obehagligt på vintern.

Hansom hytt snabbt fångades på hela England, och spreds snabbt till andra regioner i världen, såsom New York, där New York Times informeras läsarna 1869 att Hansom Cab Företaget hade just införts för att ge transport till New York-bor. Hansoms var billiga att driva, eftersom endast en enda häst krävdes, och lätt design gjorde dem lätta att hantera och lagra. Dessa hytter var i bruk i vissa regioner fram till 1930-talet, när de drevs slutligen bort från vägen av bilarna.

Flera städer erbjuder Hansom cab rider som en nyhet. Turister betalar vanligtvis en brant avgift för förmånen att en kort turné, och hytterna är begränsade till vissa områden för att hantera trafik och säkerhet. Flera djurskydd organisationer har protesterat mot användningen av transport hästar i städer som London, New York och Chicago, med argumentet att gatorna är osäkra och stressande för hästar.

Hansoms används också ibland på bröllop, och flera stall ge dem för användning i period filmer som i epoker när Hansoms var i bruk. Lära sig att köra en Hansom cab tar särskild kompetens, eftersom föraren sitter ganska avstånd från hästen, och utformningen kan topptyngda, vilket kan göra det farligt under vissa förutsättningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.