Vad är Väder Helm?

Vädret roder är ett fenomen ses i segling farkoster där båten har en tendens att vända mot vinden när rodret inte kontrolleras. En liten mängd väder rodret faktiskt ses som positivt av sjömän, som kommer att "finjustera" sina båtar för att uppnå önskad nivå av väder rodret. Däremot innebär lee rodret en tendens att vända sig bort från vinden, och det är allmänt betraktas som farliga och oönskade.

Storleken på vädret rodret upplevde i ett visst fartyg har att göra med hur båten balanserad. Viss trimning kan uppnås genom att förändra seglen på ett sätt som kan vara tillfälligt eller permanent, beroende på behovet. I andra fall är vädret eller lee rodret på grund av strukturen på båten, då båten kan behöva tas upp ur vattnet för ändringar. När en båt är på väg, rodret måste dras något lovart eller "att väder" för att motverka effekterna av vädret rodret. Så snart rorkulten släpps, kommer båten att börja glida in i vinden. Små justeringar kan göras för rorkult som båten är i rörelse för att hantera förändringar i vindhastighet och vindriktning. Seglare måste hålla ett vakande öga på de villkor de seglar i så att de snabbt kan identifiera och agera på förändringar.

Även en liten mängd väder rodret kan vara bra, kan det bli ett problem om det är överdriven. Om rorkulten måste vridas mer än ett par grader stängs den rodret så långt att den skapar drag som kommer att bromsa fartyget ner. Detta är inte önskvärt, särskilt i båtar som används för racing. Med ett nytt fartyg, kan en sjöman tillbringa flera veckor att göra justeringar och lära sig om hur skeppet handtagen för att träffa sweet spot, den punkt där det bara finns tillräckligt med vädret rodret vara fördelaktig.

Nytt seglare måste vara medvetna om vädret rodret och tendensen för båtar att gå till en källa till vinden så att de kan lära sig att navigera säkert och effektivt. Väder rodret kan utnyttjas till att få en båt rör sig smidigt och snabbt, eller det kan skapa en situation där båten kämpar sjömannen och är svår att kontrollera. Erfarna instruktörer segling tar sina elever genom en rad olika segling situationer, både hypotetiskt och i verkliga livet, så att de vet hur man ska bemöta ett sortiment av förutsättningarna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.