Vad är Celestial Navigation?

Celestial navigation är en form av navigering som innebär att använda kända platser för himlakroppar för att bestämma en egen plats på jorden. Denna brygga Tekniken har använts i tusentals år, och egentligen bara föll ur modet i slutet 20th century, när mer exakt navigering metoder började utvecklas. Undervisning i astronomisk navigering fortsätter att erbjudas i vissa delar av världen, främst som ett led av historiskt intresse. När man navigerar i ett område utan kända landmärken, såsom mitt ute i havet, har de ingen möjlighet att veta om de är helt enkelt genom att titta runt dem. Astronomisk navigering löser detta problem, att genom att låta navigatorer att ta flera observationer av himlakroppar, och använder information från dessa iakttagelser avgöra om de är i förhållande till dessa föremål, och därför var de befinner sig på jorden. The Sun och månen kan användas i astronomisk navigering, tillsammans med planeterna och några stjärnor. För astronomisk navigering ska fungera krävs det navigator flera verktyg. Den första är en omfattande diagram som ger information om viktiga himlakroppar och deras läge i förhållande till jorden. Nästa är något slags instrument för att ta observationer, till exempel en sextant. Navigators behöver också en klocka, eftersom observationer är värdelösa utan någon form av tidsram, eftersom vinkeln om en iakttagelse förändringar som jorden och att föremålet röra sig i rymden.

För att räkna ut var man är, flera Iakttagelser av kända organ tas. Sedan använder navigator grundläggande matematik för att bestämma sin position. Om till exempel två iakttagelser eller "fixar" tas, kan navigatören bestämma "linje position" för varje objekt. Denna linje är ungefär elliptiska, och den visar var på jorden någon skulle behöva stå för att se till att objekt på observerade vinkel. Navigatören tittar på de ställen där linjerna i position korsar varandra, använder uteslutningsmetoden för att hitta den skärningspunkt där han eller hon står, om en vägkorsning i Stilla havet och den andra är i Atlanten, till exempel Mariner kan oftast räkna ut var fartyget befinner sig.

Normalt minst tre korrigeringar tas i astronomisk navigering, så att navigatören minskar ställning ned som mycket som möjligt. Processen är jobbigt, och det kräver tålamod och goda kunskaper matematik, eftersom ett enda misstag kan vara ganska katastrofal, särskilt i farliga vatten. En bra navigator kan precisera möjliga lägen på jorden ner till ett ganska trångt utrymme, men tack vare användningen av Global Positioning Satellites, är det möjligt att få ännu bättre data på mycket kortare tid med en dator.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.