Varför lägger de Salt på isiga vägar?

För alla som bor i ett område där vinter kan bli mycket svår, det är en uppgift att hantera is på vägar och trottoarer runt staden. Ofta lägger kommunerna ner salt på isiga vägar. Vad är det med salt på isiga vägar som bidrar till bättre körförhållanden säkrare? Här är lite bakgrund om användningen av salt på vägar, och hur använder salt på en väg kan göra stor skillnad.

De flesta människor är medvetna om att regn och smältande snö kan förvandlas till is. När detta isen ställer upp på vägarna, är det nödvändigt att bryta ner de iskalla lagret, göra det möjligt för däcken att hålla dragning på ytan av vägarna. Det är där salt på isiga vägar kommer in. Närvaron av saltet orsakar sk fryspunkten depression. Det är, salt hjälper till att sänka den temperatur vid vilken vatten fryser.

Utsläppande salt på isiga vägar bidrar till att förhindra kristallisering av vatten partiklar i isen, även när saltet bryts ned av all is som redan har bildats. Samma resultat sker i fråga om utsläppande salt på trottoarerna. Miljön är plötsligt förändrats och det är mindre möjligt för den samlade vattnets partiklarna att frysa in i en hal och farlig lager av is.

Tillsammans med smältande is, släppa ut salt på isiga vägar också bidrar till att ge lite av dragning för däcken även när isen börjar smälta tillbaka i vattnet. Den korniga typ av salt ger trampar på däcken att greppa ytan av vägen, på så sätt minimera risken för att skjuta eller svans snurrar på vägen. Naturligtvis förare har fortfarande vara mycket försiktig med att tillämpa bromsar medan saltet arbetar sin magi på isen, men åtminstone användning av salt på isiga vägar bidrar till att minska möjligheten för olyckor att inträffa.

När det gäller behovet av att smälta isen på en gata eller större genomfartsväg, slår ingenting användningen av salt på isiga vägar. Det finns inte ens ett behov av att använda en koncentrerad form av salt för att göra jobbet. På många platser är vanliga gamla natriumklorid eller salt reguljärt sysselsatta när det finns ett behov av att smälta isen från vägar och trottoarer. Som ett billigt sätt att upprätthålla säkerheten för personer under frysning väder, inget kan slå användning av salt för att hålla isiga vägar och trottoarer under kontroll.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.