Vad är en graderad körkort?

En graderad körkort är en del av ett program som används för att fasa nybörjare förare i körning befolkningen gradvis, tills de har full körning privilegier. I USA har de flesta stater har nu någon form av ett graderat licenssystem. Andra länder, däribland Kanada, Nya Zeeland och Australien, har också områden som har genomfört en graderad körkort system.

Många tonåringar känner att ett graderat system med licenser är orättvist eller bestraffande, det finns forskning som visar att systemet kan rädda liv. Tonåringar som är sexton har den högsta kraschen andelen någon åldersgrupp. Det finns en mängd skäl till detta, inklusive oerfarenhet, omognad och brist på exponering för olika vägförhållanden. Tonåringar är också mer sannolikt att hastighet och att överskatta sina körkunskaper. Den graderade körkort verkar genom att minska de kända riskfaktorer som ökar risken för att en tonårig föraren medan han eller hon vinner körupplevelse. Till exempel fyra av tio tonårsflickor körning dödsfall inträffar när föraren är på väg mellan nio på kvällen och sex på morgonen. Som ett annat exempel, risken att bli inblandad i en ökar bilolycka med varje passagerare. En tonåring förare med tre passagerare är tre gånger större risk att bli inblandad i en dödlig bilolycka, än om han eller hon kör ensam. Varje jurisdiktion har sina egna krav för graderade körkort. De kan begränsa användningen av mobiltelefoner, natten körning, antal eller ålder passagerare och bilbältesanvändning. En typisk graderade körkort har tre faser. Den första är övervakade eleven stadium, där den nyligen licensierade förare kan bara köra när det är en annan licensierad förare, som är en vuxen, i bilen. De mellanliggande licens tillåter den nya förare att köra utan tillstånd vuxen förare i bilen, med vissa begränsningar. Dessa begränsningar varierar beroende på behörighet. Normalt dessa mellanliggande begränsningar mellan sex och tolv månader eller kortare tid.

I slutet av mellanperioden kan licensierade förare får hans eller hennes fulla körkortet. Den begränsade tid kan ökas om föraren är fångad i strid mot några av villkoren i den begränsade licens, även om det inte resulterar i en olycka. Medan många tonåringar klagar olägenhet för graderade körkort, de flesta områden tillåta några undantag under vissa omständigheter. Undantag innefattar vanligtvis gör teen förarna att köra under begränsade timmar eller med passagerare om de arbetar, besöka en skola verksamhet, eller i händelse av en nödsituation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.