Vad är en fartmätare?

En fartmätare är ett instrument i cockpiten på ett flygplan eller helikopter som tyder på att piloten hur snabbt flygplanet reser i förhållande till luften utanför. Fartmätare kalibrering mäts vanligtvis i knop (nautical miles per timme), som är enheter av hastighet motsvarar 1,852 kilometer per timme (cirka 1,151 miles per timme). Fartmätare är ytterst viktiga instrument som används i alla faser av flygningen, även lyfter, klättring, cruising, fallande, och landning. Olika typer av flygplan har olika regler om vad hastigheten piloten bör sträva efter under varje fas av flygningen, och flygplanet fartmätare hjälper piloten att flyga säkert i enlighet med dessa regler.

Flygplan fartmätare oftast mäta hastigheter indirekt, genom att använda mätningar lufttryck. Beräknas genom att mäta skillnaden mellan statisk lufttryck och påverkan lufttryck. Statiskt lufttryck beskriver normalt tryck i luften på höjd där luftfartyget är resande, och brukar mätas på ett flygplan via en statisk port, som sitter på utsidan av flygplanet på en plats där luften är relativt opåverkade. Impact tryck, även kallad Pitot trycket mäts via en slang, en så kallad pitotrör. Detta rör är vanligtvis ligger på framkanten av vingen, eller på näsan, där styrkan i den luft som genereras av rörelse flygplan kan mätas. En fartmätare ingår i Pitot -statiskt system för flygplan där den är belägen. Den Pitot-statiska systemet fungerar med hjälp av ett antal enheter som är känsliga för tryck. Systemet kommer vanligtvis innehåller en pitotrör, en statisk port, flygplanets fartmätare, och ett antal andra instrument, inklusive en höjdmätare, som piloten använder för att avgöra hur högt över havsytan han eller hon flyger.

Det är viktigt att förstå att en fartmätare inte visar vid vilken hastighet flygplanet rör sig i förhållande till marken. Den mäter endast airplanes hastighet relativt luften utanför planet. Detta är viktigt, eftersom ett flygplans färdhastighet är irrelevant dess resultat i luften. Fart är inte bara påverkas av flygplanets rörelse, men också av vindens hastighet. Följaktligen, medan farten vid vilken ett visst flygplan lyfter i regel vara desamma, marken hastigheten mycket hög grad, beroende på riktning och vindens hastighet på en viss dag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.