Vad är en Flight Control System?

En Styrsystemets är ett sammanlänkat nätverk av kontroller som gör det möjligt för piloten att flyga ett flygplan. Det finns ett antal olika stilar av Styrsystemets, alltifrån grundläggande till de komplexa, och förbättringar av dessa system är ständigt för att göra flygplan säkrare och lättare att flyga. Likt pedalerna och ratten i en bil, flygstyrsystem tillåta piloter att kontrollera hastighet och riktning av sina flygplan, och en hel del mer, så att de kan ta ett plan säkert från punkt A till punkt B. De tidigaste flygstyrsystem var rent mekaniska. Att göra något liknande flytta lappar på ett plan, skulle piloten dra en spak ansluten till en tråd som fysiskt skulle dra ut klaffarna i riktning piloten önskade. Så småningom utvecklades flygplan designers Hydromekaniska system, vilket stärkt systemet med hydraulik att göra det lättare att fungera. Hydromekaniska system ingår också innovationer såsom källor som gett sina synpunkter så att en pilot inte kunde dra för hårt eller för plötsligt och skada planet.

Moderna flygstyrsystem använda vad som kallas en "fly-by-wire system. I dessa system använder piloten elektroniska kontroller som kommunicerar med de olika komponenterna i systemet. Både analoga och digitala fly-by-wire-system finns tillgängliga, med digitala system är vanligare i kommersiella flygplan. Ett digitalt Styrsystemets erbjuder datoriserad styr, tillsammans med synpunkter från ett datasystem som samlar in uppgifter om hur planet fungerar. En del är helt eller delvis automatiserad och fattar beslut på grundval av den information de samlas. Automation har en klar fördel, eftersom den tillåter kontroll av en plan för att svara på nya frågor innan piloten även meddelandena dem. Den intelligenta Flight Control System (ramar för intern kontroll), ett system som utvecklats av National Aeronautics and Space Administration (NASA), är avsett att kompensera för skador på luftfartyg med en rad failsafes och en intelligent neurala nätverk som lär som planet flugit.

Att lära sig att driva ett styrsystem kan ta tid, eftersom det finns en hel del information att ta till sig. Förutom att lära om dynamiken av flygning måste piloten att bekanta sig med ett stort urval av kontroller som gör allt från att flytta landningsställ på flygplan för att anpassa klaffarna på vingarna under start och landning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.