Vad är en Eighteen Wheeler?

En arton Wheeler är ett fordon tekniskt känd som en semi traktor släpvagn. Andra vanliga namn finns stora rigg och lastbil. Syftet med en arton Wheeler är att bogsera sin last som finns i trailern som är löstagbar från motorn. Dessa fordon används främst inom transport kommersiellt gods såsom bränsle, byggmaterial, livsmedel och andra konsumentprodukter.

Trailern semi traktorn själv inte har arton hjul utan tillsats av trailern ger extra hjul som ger den namnet arton Wheeler. När en arton Wheeler reser utan släpvagn är kallad bobtailing.

Traktorn del av ett arton Wheeler har normalt tio hjul som är spridda över hela dess tre axlar. Framhjulen kallas styra hjul som manövrera fordonet och de två bakre axlarna tur drivhjulen som ger arton Wheeler sin makt. Fordonets släpvagn med ytterligare två bakaxlar som används åtta hjul för att stödja den bakre. Den främre delen av släpet sitter på toppen av den bakre drivhjulen på traktorn och kopplas av så kallade vändskivan. En arton Wheeler är en kraftfull maskin och som sådan är konstruerat mycket annorlunda än mindre lastbilar och personbilar. Först den genomsnittliga längden på en arton Wheeler bogsera en släpvagn är ca 80ft (24. 4m) lång. Det normalt sett har 10 växlar, jämfört med fem i bilar med vanliga sändningar, varav två används för att backa. En arton wheeler slutar med en kombination tio hydrauliska och bromsar luft i stället för fyra bromsarna i personbilar.

Dessutom väger i genomsnitt arton Wheeler cirka 40 ton (36 287. 389 6 kg) jämfört med ett genomsnitt 2,5 ton (2 267,961 85 kg) och det tar nästan dubbelt så lång tid att stoppa än en genomsnittlig bil eller plocka upp lastbil. Stoppa en traktor släp kan vara ännu svårare när det är att transportera tyngre laster eller när det är dåligt väder.

Köra en arton Wheeler kräver särskild utbildning och kompetens på grund de fordon enorma storlek, vikt, och skillnaden i mekanik än personbilar. I USA måste en person ha en klass A kommersiell körkort för att framföra ett arton Wheeler. Ytterligare regler gäller beroende på vilken typ av gods som skall transporteras som farligt material. I Europa förare är skyldig att inneha ett EG-körkort och i Australien en klass HR eller HC licens. Flesta länder i världen har regler och krav för driften av ett arton Wheeler.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.