Vad är elektronisk stabilitetskontroll?

Elektronisk stabilitetskontroll är ett system för att öka säkerheten för förare och hantering genom att integrera information från flera källor. Elektronisk stabilitetskontroll utvecklats från säkerhetssystem som låsningsfria bromsar som genomfördes för att hålla föraren förlorar kontrollen över sitt fordon. Även elektronisk stabilitetskontroll kontrollsystemen inte är standard i alla fordon, är de skilde sig alltmer som ett alternativ i nya bilar.

Elektronisk stabilitetskontroll är ett centralt styrda system som kontinuerligt övervakar hanteringen av en bil. Sensorer håller reda på acceleration, enskilda trötta hastighet, ratt position, och de centrifugala krafter som verkar på ett fordon vid svängning. Dessa sensorer känner av när föraren kan förlora kontrollen, och genomföra åtgärder för att förhindra detta scenario. Elektronisk stabilitetskontroll styrsystem kan utöva påtryckningar på enskilda bromsar och minska motorns hastighet för att föraren kontrollen över ett fordon.

Tre primärt kombinera i elektronisk stabilitetskontroll. Den första är en traditionell låsningsfria bromssystemet, som övervakar bromsarna på fordonet för att förhindra fängsel. Den andra är ett antispinnsystem, som syftar till att hindra föraren från att förlora dragkraft. Detta sker genom utvalda bromsning och minskning av överskjutande motoreffekt. Den tredje är en gir kontroll stabilitet system, som jämför den riktning föraren har för avsikt att styra i den riktning bilen färdas i. The National Highway Traffic Safety Administration i USA studerade elektronisk stabilitetskontroll system under 2004 och fastställde att de kan minska risken för en dödlig singelolyckor med så mycket som 56 procent. Enda fordon kraschar ofta på grund av förlust av Traction Control, vilket resulterar i en spin ut. Förhoppningsvis kommer föraren att hamna i ett dike. Om otur, får föraren hamnar i fel körfält för trafik eller i en kollision med ett objekt.

Elektronisk stabilitetskontroll räddar liv, och när de erbjuds möjlighet att köpa en bil med den här funktionen ska förarna ta det. Särskilt i fall av Sport Utility Vehicles (SUV), skåpbilar, stora lastbilar och andra större bilar, är elektronisk stabilitetskontroll en utmärkt idé. Även om det inte kommer att förhindra alla olyckor kommer elektronisk stabilitetskontroll hjälpa till att korrigera potentiellt farliga trafiksituationer inklusive förlust av dragkraft och oversteering.

En bil utrustad med elektronisk stabilitetskontroll kommer hantera bättre, även om det inte kommer att kunna kompensera för förare katastrofala misstag som t. ex. fortkörning. Särskilt i riskfyllda väderförhållanden som isiga vägar, kan systemet aktiveras snabbt och effektivt för att garantera säkerheten för föraren. Elektronisk stabilitetskontroll biträder vid inbromsning, acceleration och kurvtagning situationer, oftast osynligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.