Vad är F-35 Lightning II?

Joint Strike Fighter-programmet skapades 1993 som ett försök att skapa ett nästa-generations plan bekämpa hand för bruk av den amerikanska och den brittiska regeringen, om Italien, Kanada, Norge, Nederländerna, Danmark och Turkiet har bidrog med mindre andelar av pengar till projektet i utbyte mot teknik. Ursprungligen projektet var en tävling mellan Boeing X-32 och Lockheed Martin X-35. Lockheed Martin fighter vann tävlingen, och X-35 experimentella fighter kommer gå i produktion som F-35 Lightning II. The F-35 Lightning II är en av de senaste och mest avancerade multi-role militära jaktplan världen har sett. Demonstration flygplan, t. ex. X-35, flög så tidigt som 2000, men den första serietillverkade inte ta flyg till den 15 december 2006. Den totala kostnaden för programmet beräknas uppgå till över $ 40 miljarder US dollar (USD), samt upphandling av 2. 400 kämpar för den amerikanska militären kommer att kosta över 2. 400 plan förväntas bli ytterligare $ 200 miljarder dollar.

F-35 Lightning II är ett ensitsiga flygplan som är utformad för att prestera bättre än F-16 som det kommer så småningom att ersätta. Vid ungefär 85 miljoner euro dollar per enhet, är F-35 Lightning II något mindre, billigare och mindre dödliga än F-22 Raptor, en dubbel motor jaktplan utvecklats exklusivt för att användas av United States Air Force. F-35 Lightning II sports en enda motor och har en räckvidd på 1400 km (2. 200 km), med en toppfart på över Mach 1,8. Som multirollflygplan, F-35 Lightning II kan utföra flygunderstöd, taktiska bombningar och luft /luft bekämpa kapacitet. En variant av F-35, F-35B, kan short-takeoff/vertical-landing där ett kraftfullt lyft fan. Denna funktion är utformad för att låta det ersätta Harrier Jump Jet. Det var den experimentella X-35B som var den främsta orsaken till Lockheed Martin seger i tävlingen-farkosten kunde ta fart i 500 meter, gå överljudsfart och landa vertikalt-något som Boeings fighter lyckades inte nå.

Tillsammans med F-22 Raptor, F-35 Lightning II kommer att vara ett centralt verktyg som används av Nato befogenheter att uppnå överlägsenhet i luften i början av 21: a århundradet. Det kan även vara den första militära stridsflygplan vara utrustade med riktad energi vapen, såsom solid state laser och hög effekt mikrovågsugn balkar. Dess 20 MW kraftverk kommer att göra detta möjligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.