Vilka är de olika typerna av motorolja?

Motorolja hjälper smörja en motor för att minska friktion och bibehålla en jämn rörelse av verksamma delar, vilket ökar prestanda. Det finns tre huvudtyper av motorolja: konventionellt, syntetiska, och syntetisk blandning, det sista som kombinerar några av egenskaperna hos de två första. Inom dessa typer av motorolja finns det olika grader eller "vikter" som används för särskilda ändamål.

De flesta utrustning såsom bilar, båtar och även gräsklippare, förslag erbjuds i instruktionsboken om vilka vikt är lämplig för motorn. Enskild klass är SAE skillnad finns på en flaska olja, såsom SAE40. Detta är ett mått på oljans tjocklek och förmåga att motstå höga temperaturer. Det finns också multi-grade, till exempel, 10W40. Detta står helt enkelt för förmåga oljan tål både varma och kalla temperaturer.

Konventionella motorolja är det billigaste av de tre typerna. Det är i grunden en biprodukt av råolja raffineringsprocessen. Eftersom det är mindre komplex make-up än andra typer av motorolja, är det en benägenhet att snabbare försämring, särskilt när den utsätts för hög värme. Konventionell motorolja ger också ut mer svavel och andra föroreningar.

Syntetisk motorolja kostar en hel del mer än konventionell olja eller konventionell /syntetiska blandningar. Detta beror på syntetisk olja kostar mer att göra. Det är utvecklat av kemiska föreningar som kallas polyalphaolefins, förkortat PAO. Hela sin struktur är annorlunda, vilket gör syntetisk motorolja mycket renare och mer stabil än konventionell motorolja. Det kan bibehålla korrekt viskositet, eller flöde i de flesta temperaturer och under de flesta krav.

Syntetisk blandningar kombinera några av egenskaperna hos båda andra typer av motorolja. Tillverkare kan erbjuda några av fördelarna med syntetisk olja och samtidigt hålla kostnaderna närmare prisintervallet på konventionell olja. Syntetiska blandningar är inte härrör från samma ämnen som helsyntetisk. En syntetisk blandning är i grunden en konventionell motorolja med hög prestanda element lagts till för att det brinna renare och tål högre temperaturer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.