Vad är parkeringsljus?

Parkeringsljus, även kallat varselljus är billampor syftar till att öka synligheten för en bil i olika situationer. Även om de flesta nationer inte längre kräver användning av parkeringsljus, kan de vara till stor nytta. Nästan alla bilar är utrustade med parkeringsljus, även om de ofta kopplade till strålkastare. Tidigare kördes parkeringsljus på ett annat elsystem och var avsedd att användas bilar stod parkerade längs smala, dåligt upplysta vägar, för att varna mötande förare till förekomsten av parkerade bilen. I vissa regioner i världen, parkeringsljus fortfarande vara ett sådant.

Utom i Förenta staterna, måste parkeringsljus ha klara glas så att de avger vitt ljus. Det vita ljuset är mycket synlig, även under dåliga förhållanden, men det är inte lika ljus som strålkastarna, som lamporna och yta täcks av linsen är mindre. I USA är parkeringsljus ofta produceras med bärnsten linser, för att särskilja dem från röda bromsljus och vita strålkastarna.

Normalt en bil har parkeringsljus finns på båda sidor i fronten på bilen , på utsidan av strålkastarna. Parkeringsljus kan också visas i den bakre, eller längs den sida av fordonet för att ytterligare öka synligheten. I en bil där parkeringsljus är skilda från strålkastarna, gör att förare kan använda ett eller båda strålkastarna de vanligtvis knutna till omkopplaren används för strålkastare som sätts en gång för parkeringsljus och två gånger till strålkastare. Förare bör vara medveten om att det i de flesta regioner, är det olagligt att köra på natten med bara parkeringsljus på, även om det fanns varselljus under dagen är helt lagligt, och faktiskt uppmuntras. I de flesta amerikanska stater, dock är det olagligt att köra med bara din parkeringsljus på vare sig på dagen eller natten. Du bör höra ett lämpligt tillsynsorgan vara säker på att de regler som påverkar dig.

Förutom att öka synligheten och varna andra förare på närvaron av en bil kan parkeringsljus också vara användbart i nödsituationer. I vissa städer där det är tillåtet, drivrutiner använder parkeringsljus att köra på natten i väl ljusa områdena, för att minska ljusföroreningar. Dessutom bör en strålkastare gå ut under körning, kan det parkeringsljus, som vanligtvis på med strålkastarna på de flesta bilmodeller, bidra till att ersätta och göra andra förare medvetna om att det närmar sig fordonet är en bil med en strålkastare, inte en motorcykel .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.