Vad är en styraxeln?

En styraxeln är en av komponenterna i ett fordon som bidrar till dess förmåga att riktas mot en önskad rutt. Mer exakt, är en styraxeln en axel som hjulen på en bil är korrekt installerade. Den har en fast plats medan hjulen roterar runt den. En axel: s syfte är att låsa hjulen till särskilda positioner i förhållande till andra redskap eller hjul på ett fordon.

Axlar är en viktig del av hjulförsedda fordon, eftersom de håller hjulen på plats och låta dem kretsar och vänder därför styra fordonet mot önskad riktning. Normalt är navet i hjulet försedd med bär eller bussning och är sedan fast i styraxeln. Denna bussning eller försedd tillåter hjulet att rotera utan att vrida axeln själv. I vissa fall är hjulen fast i axeln med lager och bussningar tillhandahålls vid montering platser som stöder axel.

Styrning axlarna normalt måste vara strukturellt starka eftersom de är ansvariga för att bära vikt fordonet samt eventuella ytterligare belastning på fordonet. Axeln absorberar också krafter acceleration och inbromsning och överför dem bort från hjulen. Utan axeln, skulle fordonets vikt och kraft gör att hjulen att platta och att spinna ur sitt läge. Det finns tre typer av axlar i fordon: rak axel, delad axel, och tandemaxel. I en rak axel, ansluter en enda axel två parallella hjul som fästes på axel. Axeln styr riktning och rotation nivån på hjulpar. Den raka styraxeln är fördelaktigt att hålla hjul positioner enhetlig, och i lika fördela vikten av tunga laster. I en delad axel utformat så att varje hjul är ansluten till en separat axel. Detta gör att varje hjul som skall fastställas på plats, men med möjligheten att röra sig oberoende av andra hjulet. Denna typ av axel design är ofta hittas i personbilar bilar. med tandem axlar, flera axlar är placerade nära varandra för att öka vikten-bärförmåga ett fordon. Stora lastbilar används ofta parallellt axlar. Vissa militära lastbilar också gör det.

En del fordonsägare använder sina fordon till mer extrema strävanden som kräver anpassade styrande axlar. Det finns affärer som kan anpassa en styrning axel för ett visst fordon, med slang diametrar och tjocklekar för att passa vikten, däckstorlek och hållfasthet. T. ex. många off-road entusiaster kan ha sina axlar ändras för att tillgodose vissa terräng.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.