Vad är en dieselmotor?

Dieselmotorn är en typ av förbränningsmotor som uppfanns av Rudolf Diesel. Han fick patent för dieselmotorn 1892 och det primära målet var att skapa ett effektivt alternativ till bensinmotorn. Både bensinmotorer och dieselmotorer arbete genom att skapa en kontrollerad explosion i en försluten kolv kammare. Den lilla explosion flyttar snabbt kolven som i sin tur roterar utgående axel. I en bensinmotor, är en blandning av bränsle och luft sprutas in i kammaren och sedan antänds med en gnista som skapats av ett tändstift. En dieselmotor, å andra sidan inte förlitar sig på ett tändstift för att antända blandningen. Bränsle tvingas in i kammaren och det höga trycket genererar så mycket värme att antända bränsle /luftblandning.

Vissa dieselmotorer beroende av ett glödstift att värma kammaren för att minimera mängden tryck som krävs för motorn vända. Utan en sådan tillsats värmekälla, det tryck som krävs för att uppnå antändning (speciellt när motorn är kall) skulle vara oöverkomliga.

Dieselmotorer behöver dieselbränsle för förbränningen ska fungera. Diesel är billigare än vanlig bensin eftersom mindre raffinering krävs. Dessutom dieselmotorer är effektivare och därmed dieselbilar blir bättre körsträcka än sina bensindrivna motsvarigheter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.