Vad är USS Maine?

Fyra marinens fartyg har burit titeln USS Maine, i linje med marinens tendens att återanvända namnen på fartygen när de är avvecklade. Den mest berömda fartyg bära namnet var USS Maine (ACR-1), det första fartyget bär namnet. Slagskeppet Maine, eftersom detta fartyg var också känd, var en av de första moderna slagskeppen som skapats av USA: s flotta, och det var försänkt i en mystisk explosion i Havanna Harbor 1898. Den ursprungliga USS Maine var den första örlogsfartyg som bör kallas för staten Maine, och det användes ofta som en ambassadör för New Navy teknik, ledande parader av fartyg och som förekommer på officiella evenemang som ett sätt att visa makt. I januari 1898 sändes slagskeppet Maine till Kuba, till synes som en vänskaplig gest. I verkligheten var det fartyg där för att skydda amerikaner på Kuba, eftersom det fanns växande oro mellan USA och Spanien. Den 17 februari 1898 slets fartyget sönder av en stor explosion, dödade 266 människor. Det finns två möjliga förklaringar till explosionen: en spansk hav gruva eller en brand som kan ha startat spontant i kol bunkrar och sedan spred sig till ammunition tidskrifter. Sådana bränder var mycket vanligt i dagar av kolkraft. Kritiker av Spanien, men såg inte längre än den första förklaringen, och stämningsläget i USA piskades snabbt upp över USS Maine öde.

Flera viktiga papper, som var inlåst i en rivalitet putsade USS Maine över sina rubriker, tillsammans med catchy rader som "Remember the Maine, till [häcklaren] med Spanien!" den "gula journalistik" av den period tenderat att vara uppseendeväckande och ofta överdrivna, och USS Maine som en ideal katalysator för nyheter mongers hungrig att sälja tidningar. Som det visade sig, vände USS Maine också att spela en viktig roll i fördelningen av de diplomatiska förbindelserna mellan USA och Spanien, och det bidrog indirekt till utbrottet av det spansk-amerikanska kriget.

Flera minnesmärken till Maine och offren för explosion finns på platser i New York City och Arlington National Cemetery, bland annat. Några av dessa minnesmärken omfatta delar av fartyget som hämtades av dykare och tekniker när fartyget togs upp 1910.

1901 USS Maine (BB-10) fick i uppdrag. Detta skepp seglade fram till 1923, då det var uppdelade för skrot. Byggandet av en annan USS Maine (BB-69) har godkänts och senare avbröts 1943. Den senaste USS Maine (SSBN-741) är en atomubåt som lanserades 1994.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.