På ett fartyg, Vad är Port?

Port är sjöfart term för vänster sida av fartyg, från synpunkt av en person ombord på fartyget, vänd mot framsidan, eller båge, av fartyget. Denna term används också för rymdfarkoster och flygplan. Det är inte synonymt med den högra sidan eftersom hamnen sidan av ett fartyg inte ändras beroende på vilket sätt personer står inför. Motsatsen till "hamn" är "styrbord. " Den ursprungliga engelska nautiska term för den vänstra sidan av ett fartyg var "BABORD. " Detta kom från Mellanöstern engelska termen för "lastning sida. Som "BABORD" rimmar med "styrbord," var det lätt förvirrad, särskilt vid kraftig vind eller i bullriga miljöer, vilket kan orsaka stora problem när du försöker följa ropade kommandon. På 1500-talet, kom att kallas "BABORD som" hamn "eftersom det var den sida av fartyget där hamnarbetare normalt lasta gods från hamnen. En alternativ teori till etymologin av" hamn "är att det engelska ordet kom antingen från det latinska ordet porta , som betyder "dörr" eller "gate" eller Portus , som betyder "hamn. "Detta kan återigen som den sida av fartyget där hamnarbetare lastade last eller grinden eller dörren öppnas för att lasta gods.

Whalers fortsatt att använda termen "BABORD" fram till 1850-talet, långt efter engelsktalande köpmannen sjömän antagit termen "hamn". Kapten Robert FitzRoy av Charles Darwin skepp, HMS Beagle gav hans besättning att ersätta begreppet "BABORD" med "hamn" i slutet av 1820-talet. Detta kan ha föranlett Englands Royal Navy genom införandet av begreppet "hamn" 1844.

fartyg och flygplan har alla ett rött ljus på babords sida, ett grönt ljus på styrbords sida och ett vitt ljus på aktern, eller bak. Detta kan bidra till att ge en mnemonic anordning för att komma ihåg vilken sida av fartyget är babords sida. Babordssidan av ett fartyg har ett rött ljus, och portvin är vanligen rött. "Port" och "vänster" båda har fyra bokstäver, och babordssidan av fartyget är till vänster från synvinkel någon framåtvänt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.