Är det möjligt för en bil att köra på vatten?

Det korta svaret på den frågan är nej. Det är inte möjligt att köra en bil på vatten, och det kommer aldrig att bli, om inte fusionsteknik blir kommersiellt gångbara, och även då skulle en extern energikälla fortfarande krävas. Många bedragare har försökt att övertyga människor om att det är möjligt för en robot att köra på vatten, och de är ofta glada att ge människor med dyra guider för att visa de steg på vägen, men vad de gör reklam för är en perpetuum mobile. Vore det verkligen möjligt att skapa en sådan maskin skulle världens energiproblem lösas, men inte hålla andan väntar på en sådan uppfinning.

Normalt påståendet att en bil kan köras på vattnet går ungefär så här: vatten hälls i bränsletanken till bilen, och några magiska okänd energikälla omvandlar vatten till vätgas och syrgas, som är brännas för att generera energi för bilen. Den restprodukt av den brinnande, mirakulöst, är vatten, som kan cykla genom systemet igen. Vem som helst med en rudimentär förståelse av fysikens lagar ska kunna urskilja att det inte är möjligt för en bil att köra på vatten med hjälp av detta system. Det finns ett antal problem med påståendet att det är möjligt för en bil att köra på vatten. Dels sådana system ta 100% effektivitet, vilket är nästan omöjligt, eftersom det skulle innebära att en bil kunde förnya energi oändlighet. Bränslen som bensin allmänhet springa på ca 14% effektivitet, med hybridteknik är något mer effektiv, tack vare användningen av återvinns energi från inbromsningar. Hade någon att utveckla teknik som körde på en så hög effektivitet, skulle det finnas anledning till global fest, och en bred vetenskaplig skepsis, eftersom det är i allmänhet vara omöjligt.

Om en bil för att köra på vatten, måste det någon form av energikälla för att omvandla vatten till en användbar form av bränsle. Detta innebär att det är fysiskt omöjligt för en bil att köra på enbart vatten, den ofta utropat "kit hydrogen conversion" säljs för bilar faktiskt drivs med bränsle, som bränns för att skapa reaktion som omvandlar vatten till användbart bränsle. Där dessa system kan vara mer bränslesnåla än konventionella gasmotorer, skulle det vara lite av en sträcka att hävda att ett fordon utrustat med en konverteringssats sprang på vatten.

En del människor är optimistiska om att använda fusion som skulle kunna utnyttjas för en bil att köra på vatten. Fusion innebär uppkomsten av en reaktion som orsakar andra atomkärnor, atomer smälter samman, blir extremt tunga och generera energi i processen. Medan en extern energikälla krävs för att utlösa fusion reaktion, en relativt liten mängd energi skulle kunna generera en stor avkastning, vilket gör fusion en potentiellt mycket effektiv och attraktiv energikälla.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.