Vad är ett kylskåp bil?

Ett kylskåp bil, även kallad kylfart är en typ av järnvägen godsvagn som används för att transportera livsmedel med begränsad hållbarhet vid låga temperaturer, för konservering under transporten. Kylning av kylskåp bil kan ske genom vanlig is, torris, eller mekaniska kylsystem. De skiljer sig från järnvägsvagnar bilar som är isolerade eller ventilerade, som de som används för transport av frukt, eftersom dessa bilar inte har ett kylsystem. Det finns en liten mängd historisk oenighet om vem som var först med att uppfinna och använda kylskåp bil, men det är känt att de varit i bruk i en utsträckning eller annan sedan mitten av 1800-talet, långt innan kylskåp och frysar som vi känner det fanns.

Ice är den lämpligaste metoden för kylning används i kylskåp bilen under många decennier efter den första användningen. Många olika bilmodeller har använts som denna teknik utvecklats och förbättrats. En metod som snart blev föråldrad var som "top-icing", eller placera ett lager av is på toppen av ett kylskåp bil som transporteras jordbruksprodukter. Den krossade isen lagt stor vikt vid bilen, och då det konstaterades att isen bara behållit en inre temperatur, snarare än att sänka dem, detta förfarande upphörde i stort sett.

Isoler kylskåp bil visade sig vara en teknisk utmaning alldeles eget. Billig isolermaterial tenderat att gå förlorad, vilket får dem att förlora sin effektivitet samt skämd bilen och dess last med obehagliga lukter. Högre kvalitet isolatorer som kork var för dyra för att vara kostnadseffektiva. I dessa och andra sätt var kallt godstrafiken ett exempel på en bra idé som inte riktigt användas i full utsträckning under lång tid, på grund av bristande teknik.

Efter andra världskriget utgjorde tillgången på polystyrenskum och andra effektiva isolatorer ett betydande framsteg för kylskåp bilen. Tillkomsten av evaporativ avkylning, ungefär som vår nuvarande luftkonditioneringar, innebar att det inte längre fanns behov av ett virtuellt armé av arbetstagare att återvända till isen lasten var så ofta. Detta också skära ner på kostnaderna på ett betydande sätt.

Användning av kylda vagnar sjönk förhastat i den senare delen av 20th Century, såsom transport av lättfördärvliga varor började flytta från rälsen till motorvägar. Transport av 18-hjul lastbilar blev populär som mekanisk kylning blev mer effektiv och lättare att införliva i släp för att göra over-the-road fångstplatser. En övergång tillbaka i andra riktningen började förekomma på 2000-talet, eftersom höga bränslepriser gjorde det mer kostnadseffektivt att använda järnvägstransporter igen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.